Dodikova peticija: Da ceo svet čuje i glas Srba na optužbe za genocid

© RTRSPeticija Srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika protiv nametnite odluke Valentina Incka o izmeni krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida
Peticija Srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika protiv nametnite odluke Valentina Incka o izmeni krivičnog zakona BiH kojom se zabranjuje negiranje genocida    - Sputnik Srbija, 1920, 25.07.2021
Pratite nas
Poenta peticije koju je pokrenuo i prvi potpisao srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kojom se izražava stav o neprihvatanju zakona nametnutog od visokog predstavnika, ali i stav da se u Srebrenici nije desio genocid, uz uvažavanje svih žrtava, jeste da se svetu reprezentuje i mišljenje Srba koji žive u BiH.
Sama peticija, kako objašnjava za Sputnjik profesor međunarodnog prava Miloš Šolaja, nema pravno dejstvo, ali zato ima jako političko dejstvo.

Glas Srba biće poslat na sve adrese

„Ovaj potez ima za cilj da se javnom mnjenju, dakle narodu u Republici Srpskoj, dâ mogućnost da se izjasni o ovakvoj odluci Valentina Incka i imaće politički odjek na međunarodnoj sceni, a ne samo na BiH, kaže Šolaja.

Prema njegovim rečima, peticija nema ograničenje što se tiče broja potpisa, a kada se bude smatralo za potrebno, ona može biti poslata na sve relevantne adrese u svetu.
Marija Zaharova - portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Zaharova: Visoki predstavnik bez legitimiteta - negativne posledice po BiH
„Nema tu jedne adrese: Savetu Bezbednosti UN, Savetu za implementaciju mira, Evropskoj uniji, dakle svakom ko je akter dešavanja u BiH“, objašnjava profesor Šolaja.
U pravnom smislu, dodaje on, ova peticija kao i svaka druga nema nikakva odraz, ali je mnogo bitnije da se njom pokaže da u RS, odnosno u BiH, postoji drugačije mišljenje od onog u Sarajevu.

„Peticija će pokazati koliko su ljudi u Republici Srpskoj protiv nametanja stava visokog predstavnika i njegovih zakonskih rešenja i to je dobro, jer svet treba da zna da u BiH živi narod kome se nameće šta sme, a šta ne sme da misli o određenim dešavanjima“, objašnjava Šolaja.

Građanski protest zbog kažnjavanja slobode mišljenja

Peticija u svetu je, podseća Šolaja, jedna vrsta građanskog protesta koja se u demokratiji i u svim uređenim sistemima i te kako poštuje.

Dodik je inače pozvao sve građane RS koji to žele da svojim potpisom na peticiju „odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da se peticijom odbije politička manipulacije jednog dela Zapada koji želi da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan.

Podsećanja radi, odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, kao svoju zadnju odluku nametnuo je dopune Krivičnom zakonu BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Rusija ogorčena ponašanjem Incka: Sudbina BiH u rukama njenih naroda
Kaznom zatvora od šest meseci do pet godina biće kažnjen svako ko javno odobri, porekne, grubo umanji ili pokuša opravdati zločin genocida, zločin protiv čovečnosti ili ratni zločin utvrđen pravosudnom presudom, navodi se u odluci Valentina Incka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala