Rusija ogorčena ponašanjem Incka: Sudbina BiH u rukama njenih naroda

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMIP Rusije
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Rusija je ogorčena ponašanjem visokog predstavnika UN za Bosnu u Hercegovinu Valentina Incka koji je nametnuo amandman na krivični zakon kojim se predviđa zabrana negiranja genocida u Srebrenici, saopštila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Duboko smo razočarani grubim i potpuno neprihvatljivim uplitanjem odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka u unutrašnje poslove ove suverene i nezavisne evropske države. [Njegovi postupci] nisu ništa drugo do flagrantna zloupotreba ovlašćenja iz Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru iz 1995. godine i direktno kršenje politike koju je odobrio Upravni odbor za sprovođenje mora da bi se sva odgovornost prenela na bosanske strane. Nezakonita dejstva Valentina Incka su u suprotnosti sa njegovim dejtonskim mandatom nepristrasnog i objektivnog posrednika", rekla je Zaharova.

Rusija kao država-garant mirovnog sporazuma i članica gorenavedenog komiteta vidi u ovoj odluci "otvoreni atak na suverenitet Bosne i Hercegovine, njeno ustavno uređenje, i ovlašćenja organa vlasti", nastavila je Zaharova.
"Uvereni smo da se promene u zakonodavstvu u demokratskoj i pravnoj državi, kakva je, nesumnjivo, Bosna i Hercegovina, vrše kroz uspostavljenu parlamentarnu proceduru, a nikako potezom pera stranog državljanina", dodala je ona.
Obeležavanje 21. godine zločina u Srebrenici 11.07.2016.  - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Kreće istorijska bitka: Utemeljeni dokazi o Srebrenici protiv zapadnog narativa o — srpskom zlu
Po njenim rečima, "neodgovorna samovolja" Incka izaziva političku krizu unutar zemlje, koja je bez presedana.
"Pod znakom pitanja se nalaze međuetnički dijalog i sva dostignuća posleratnog perioda. Ogorčenje, čiji talas već raste u BiH, moramo razumeti", dodala je ona.
Zaharova je objasnila da postupci aktuelnog visokog predstavnika ne mogu imati pravne posledice, jer ulogu parlamentarne skupštine BiH u zakonskom procesu "niko ne može ni umanjiti, ni zameniti, niti ignorisati".
"Sudbina BiH se nalazi isključivo u rukama njenih naroda. Visoki predstavnik se u potpunosti i bespovratno diskreditovao", zaključila je Zaharova.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala