Zaharova: Visoki predstavnik bez legitimiteta - negativne posledice po BiH

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMarija Zaharova - portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Marija Zaharova - portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Rusija žali što u SB UN nije usvojen rusko-kineski nacrt rezolucije o imenovanju novog visokog predstavnika u BiH. Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je rekla da će podrška novom visokom predstavniku za BiH Kristijanu Šmitu, koji nema legitimitet, imati negativne posledice po normalizaciju situacije u Bosni.
Ona je izrazila žaljenje zbog toga što na jučerašnjoj sednici SB UN nije usvojen nacrt rusko-kineske rezolucije u vezi sa imenovanjem Šmita.

„Propuštena je mogućnost da se osigura neophodan međunarodno-pravni legitimitet nemačkog kandidata za tu funkciju“, navodi se u komentaru Zaharove objavljenom na sajtu Ministarstva.

Podrška učesnika međunarodne zajednice visokom predstavniku koji nema legitimitet imaće veoma negativne posledice za proces postkonfliktne normalizacije situacije u BiH i može da ugrozi sva dostignuća do kojih se došlo u poslednjih dvadeset godina, rekla je Zaharova.
To je i direktno u suprotnosti sa dejtonskim principima i dovodi u pitanje njihovu realizaciju, istakla je ona.
Ona je podsetila da, prema Dejtonskom sporazumu, učešće SB UN u postavljanju svakog novog visokog predstavnika nema alternativu.
„Na taj način, u odsustvu rezolucije SB koja to odobrava Šmit ne postaje visoki predstavnik u duhu mirovnog sporazuma. Nema konsenzusa ni među stranama u BiH kada je reč o imenovanju Šmita na tu poziciju“, objasnila je Zaharova.
UN: Belgijsko-nemački predlog o pomoći Siriji prošao, isti takav ruski – odbijen dva puta - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Rusija: Kristijan Šmit neće biti visoki predstavnik za BiH, funkcija ostaje upražnjena
Prema njenim rečima, Rusija kao država garant Dejtonskog mirovnog sporazuma potvrđuje da i dalje, bez promene, podržava taj dokument.
Kako je rekla, Moskva je uverena u kontraproduktivnost tog prevaziđenog tutorstva nad nezavisnom i suverenom BiH o čijoj sudbini treba da odlučuju isključivo njeni narodi bez mešanja i saveta spolja, istakla je ona.
Rusija je, kako je rekla, spremna za konstruktivnu saradnju sa svim zainteresovanim stranama u cilju promovisanja pozitivne agende za BiH na bazi Dejtonskog sporazuma, zaključila je Zaharova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala