Rusija: Kristijan Šmit neće biti visoki predstavnik za BiH, funkcija ostaje upražnjena

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaUN: Belgijsko-nemački predlog o pomoći Siriji prošao, isti takav ruski – odbijen dva puta
UN: Belgijsko-nemački predlog o pomoći Siriji prošao, isti takav ruski – odbijen dva puta - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Činjenica da Savet bezbednosti UN nije usvojio rusko-kinesku rezoluciju o imenovanju visokog predstavnika za BiH na godinu dana znači da predstavnik Nemačke Kristijan Šmit nije imenovan na tu funkciju, koja ostaje upražnjena, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Danas Savet bezbednosti nije uspeo da usvoji rezoluciju o visokom predstavniku za BiH i SB nije odobrio kandidaturu gospodina Šmita. Upozoravali smo da su svi pokušaji naših kolega da se zaobiđe uključivanje Saveta bezbednosti u taj proces ne samo nezakoniti, nego i opasni. Prema tome, nakon ostavke Valentina Incka, to mesto ostaje upražnjeno“, precizirao je Poljanski na zasedanju Saveta bezbednosti.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Savet bezbednosti nije podržao rusko-kinesku rezoluciju o BiH
Prema njegovim rečima, ne postoji i ne može postojati nikakva pravna osnova za drugačije tumačenje onoga što se dogodilo. Poljanski je pozvao zapadne članice SB UN da ne pogoršavaju situaciju i da se vrate normalnom i koordinisanom radu u formatu rukovodećeg komiteta.
„Želeli bismo da upozorimo naše kolege iz Saveta bezbednosti da ne preduzimaju nove nezakonite korake, posebno da ne podržavaju nezakonite štićenike na mestu visokog predstavnika. Takve kratkovide akcije samo prete da pogoršaju unutrašnju političku situaciju u BiH i mogu poništiti dostignuća međunarodne zajednice u poslednjih 25 godina“, konstatovao je predstavnik Rusije.
Podsetimo, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH.
Rusija i Kina su predlagale da se visoki predstavnik za BiH imenuje na godinu dana, do 31. jula 2022. godine uz zatvaranje Kancelarije visokog predstavnika.
Pročitajte još:
Cvijanović: Ruska rezolucija o BiH spasonosno rešenje da međunarodna zajednica sačuva obraz
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala