Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Lavrov: Nadam se da niko u Avganistanu neće stavljati na probu snagu ODKB

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
Nadam se da nikome u Avganistanu neće pasti na pamet da stavlja na probu snagu ODKB, rekao je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na vebinaru „Spoljnopolitički uslovi u kojima protiče kampanja kandidata za izbor poslanika Dume“.

„Uskoro će biti konsultacije u Pakistanu. Mi ćemo se truditi da dobijemo ono što sam sada spomenuo, kako bi u Avganistanu bio mir. A naš stav prema centralnoazijskim državama se svodi na to da sve obaveze u okviru ODKB ostaju na snazi. Naravno, mi se nadamo da nikome neće pasti na pamet da stavlja na probu snagu ODKB i da započne agresivne akcije protiv nekog od njegovih članova“, saopštio je Lavrov.

Bivši pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Sever Avganistana postaje novo žarište, grupišu se strani teroristi

Lavrov: Talibani su „uračunljivi ljudi“

Ministar spoljnih poslova Rusije je naveo i da izjave predstavnika pokreta „Taliban“ (organizacija je zabranjena u Rusiji), tokom pregovora održanih u Moskvi, dozvoljavaju da se govori o tome da su to „uračunljivi ljudi“.

„Nedavno je rukovodstvo talibana bilo u Moskvi i naš predstavnik se sa njima sastao. Oni su jasno izjavili da nemaju planove da prave probleme centralnoazijskim susedima Avganistana, da će se beskompromisno boriti protiv DAEŠ-a (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) i da su spremni da razgovaraju sa drugim Avganistancima o političkoj strukturi države, jer su ih svi do nedavno optuživali da žele da naprave islamski emirat na osnovu šerijatskog zakona. Izjava o kojoj govorim šalje veoma važne signale – da su oni uračunljivi ljudi", rekao je Lavrov.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Rusija: Imamo dokaze o saradnji Amerike i DAEŠ-a u Avganistanu
On je takođe pozvao vlasti u Kabulu da što je pre moguće započnu pregovore sa talibanima i da ne pokušavaju „da što je duže moguće sačuvaju neodređenost“.
Podsetimo, u Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga i „talibana" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
Zastava Ruske Federacije vijori se na tvrđavi u Zvečanu. - Sputnik Srbija
Sve o Rusiji

... pročitajte ovde.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala