Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija

Potpaljena kriza koja preti da uništi dejtonsku Bosnu

Pratite nas
Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo je danas zakon kojim se zabranjuje i kažnjava „negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca“.
Inckovu odluku osudili su predstavnici Srba u BiH, ali i predstavnici Srbije.
Premijerka Ana Brnabić ocenila je Inckovo nametanje kao lošu političku odluku koja će još više udaljiti Sarajevo i Federaciju od RS i stavova Srpske.
Predsednica RS Željka Cvijanović kazala je da je Incko zadao veliki udarac BiH, dok je član predsedništva BiH Milorad Dodik naveo da Republika Srpska odbacuje tu odluku te da je Incko „pokazao da je tipični srbomrzac“
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:03 23.07.2021
Jovanović: Pokrenuti sudski postupak zbog ograničavanja prava na mišljenje
Ako se građanima zabrani da iznose svoje mišljenje onda je to početak totalitarnog razmišljanja i rešavanja stvari, a ne demokratski, istakao je Vladislav Jovanović, bivši ministar inostranih poslova SR Jugoslavije i ambasador.
„Trebalo bi da se razmisli da se pokrene sudski postupak za ispitivanje odluke Visokog predstavnika Valentina Incka u vezi sa ograničavanjem prava na mišljenje, prava govora, koje je posle prava na život najvažnije ljudsko pravo. Iz tog prava izviru sva druga demokratska i ostala prava“; istakao je Jovanović.
20:54 23.07.2021
Srpska da stavi do znanja da je država
Ovo je istorijski trenutak za Republiku Srpsku da na jasan način stavi do znanja da je ona država, izjavio je profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci Vitomir Popović.
Komentarišući odluku odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida Popović ističe da ga to apsolutno nije iznenadilo.
„To je bilo nešto što se moglo i očekivati, ne radi Incka nego zbog politike zemalja koje su ga podržavale. To se moglo videti i na sinoćnjoj sednici Saveta bezbednosti UN. Njemu je sugerisano od onih koji su sinoć bili suzdržani u Savetu bezbednosti UN da on nametne ovu odluku o negiranju genocida i da na određen način proglasi izmene u Krivičnom zakonu BiH“, istakao je Popović.
20:51 23.07.2021
Cilj da se srpski narod okrivi
Međunarodna zajednica došla je u BiH da drži leđa jednoj strani, a to je strana Bošnjaka, poručila je Božica Railić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.
Ona je naglasila da je cilj da se srpski narod okrivi, a Bošnjaci budu žrtve.
20:49 23.07.2021
Najveći udar na Srpsku od završetka rata
Inckova odluka o nametanju zakona o zabrani negiranja genocida je sasvim sigurno najveći udar na Republiku Srpsku od završetka rata, poručio je Željko Budimir, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci.
20:25 23.07.2021
Dodik pokrenuo peticiju o neprihvatanju nametnutog Inckovog zakona
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo je zvanično i prvi potpisao peticiju kojom se izražava stav o neprihvatanju nametanja zakona od odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, ali i kojom se izražava nedvosmislen stav da se, bez obzira na uvažavanje svih žrtava, u Srebrenici nije dogodio genocid.
„Dodik poziva sve građane Republike Srpske koji to žele da svojim potpisom na ovu peticiju odbiju da se srpskom narodu i svim građanima Srpske zabranjuje pravo na slobodu mišljenja, kao i da što masovnijim potpisivanjem ove peticije odbijemo političke manipulacije jednog dela Zapada koji žele da jedino srpski narod u Evropi bude okarakterisan kao genocidan“, izjavio je savetnik za unutrašnju politiku srpskog člana Predsedništva BiH Radovan Kovačević.
On je naglasio da se ne sme zaboraviti da je Incko ovaj sramni čin nametanja ovakvog zakona uradio baš na današnji dan, kada je posle sarajevskog atentata Austrija, iz koje dolazi Incko, uputila ultimatum Kraljevini Srbiji.
„Mi iz Srpske to ne smemo zaboraviti i mi iz Srpske iz principa ne smemo na ovo pristati“, rekao je Kovačević.
20:21 23.07.2021
MIP Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Rusija ogorčena ponašanjem Incka: Sudbina BiH u rukama njenih naroda
20:08 23.07.2021
Kako je međunarodna komisija stručnjaka videla događaje u Srebrenici 1995. godine, možete pročitati u našem tekstu
Dokumenti - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Genocida nije bilo: Objavljen dugoočekivani Grajfov izveštaj o Srebrenici na 1.036 strana
20:02 23.07.2021
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu. - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Muzej žrtava genocida: Incko kao svesni ubica istine, prava i istorijske pravde
19:52 23.07.2021
Dodik: Srbi se samo jedinstveni mogu odupreti pritisku kom su izloženi
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da u potpunosti razume situaciju u kojoj se nalazi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je izložen stalnim napadima, te naglasio da su Srbi uvek meta napada i da se samo zajedničkim snagama i jedinstveno mogu oduprijeti pritisku kojem su izloženi.
„I sam sam godinama bio izložen stalnim podvalama, napadima, pritiscima, koji traju i danas, kada nas pritiskaju da mi preuzmemo od Nemaca „štafetu genocidnosti“, što je istorijska perverzija, jer smo mi u prošlom veku doživeli dva genocida i najveće etničko čišćenje u Evropi nakon Drugog svetskog rata“, rekao je Dodik.
Prema njegovim rečima, jasno je da delu međunarodne zajednice ne odgovaraju lideri poput Vučića, koji je izgradio jaku Srbiju i stalno radi na zaštiti srpskog nacionalnog pitanja.
19:37 23.07.2021
19:25 23.07.2021
Stanivuković: Kukavički potez Incka, niko me ne može strpati u zatvor
Draško Stanivuković - Sputnik Srbija
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke rekao je da je Inckova odluka „najveća moguća katastrofa“.
„To je jedan strahovito loš potez. Iako nikad ranije nisam za njegov rad to rekao, za ovaj potez mogu reći da je kukavički. Pokazujete neku vrstu hrabrosti pre nego što odete. Mislim da je to veoma loše i može dodatno da produbi tenzije, to nikako nije dobro za Republiku Srpsku i za naš narod. Bilo koja vrsta nametanja nije dobra, da mi neko nameće mišljenje ili pogled na istoriju, to je za mene pogubno i štetno. Bilo koja vrsta prisiljavanja u BiH pokazala se kao veoma loša po celu Bosnu i Hercegovinu“, rekao je Stanivuković.
Dodao je da ne vidi da je ta vrsta odluke, koja odmah stupa na snagu, sprovodiva.
„Prvi kažem da ću nastaviti da imam svoje mišljenje ma kakva god cena toga bila. Niko me ne može strpati u zatvor, ni krivično goniti jer određene procese gledam za svoj narod onako kako on to vidi. Određene stvari u prošlosti ću videti onako kako ja to vidim, onako kako sam ja učio i imam pravo na to, a ne da mi neko nekim zakonom nameće moje mišljenje i pogled na istoriju“, istakao je Stanivuković.
18:39 23.07.2021
Inckova odluka – lov na Srbe
Odluka kojom odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nameće zakon i ulazi u krivično-pravnu sferu mogli bismo prosto nazvati odlukom o lovu na Srbe, izjavio je profesor ustavnog prava Siniša Karan.
Karan smatra da je ovo najcrnji primjer najgoreg oblika uvođenja verbalnog delikta u krivično-pravnu sferu BiH.
Ova odluka,navodi Karan, ima isključivo politički karakter i predstavlja finale pravosudne višedecenijske hajke protiv srpskog naroda.
18:37 23.07.2021
HDZ BiH: Nije dobro da visoki predstavnik nameće odluke
Zamenik predsednika HDZ-a BiH Borjana Krišto rekla je da za BiH nije dobro da visoki predstavnik nameće bilo kakve odluke, jer takve odluke nisu dobre za BiH, njenu bezbednost i stabilnost.
Krišto smatra da zakone treba da donose politički akteri u BiH.
„Ako je BiH država, treba da bude država tri konstitutivna naroda, a oni u njoj treba da se odrede o njenoj budućnosti i stabilnosti. Ovo ne vodi nečemu što je dobro i što je interes BiH“, zaključila je Krišto.
18:16 23.07.2021
EU: Poricanje genocida protivreči evropskim vrednostima
EU je saopštila da je primila k znanju donošenje zakona u BiH protiv poricanja genocida, koji je nametnuo visoki predstavnik Valentin Incko, uz konstataciju da „revizionizam i poricanje genocida protivreče najosnovnijim evropskim vrednostima“.
U izjavi se dodaje da EU očekuje od lidera u BiH da deluju „suvereno“ i da „preduzmu konkretne korake u cilju promocije okruženja pogodnog za pomirenje i prevazilaženje nasleđa rata“.
18:15 23.07.2021
Selaković: Nametnute odluke nikome nisu donele prosperitet
Nikola Selaković - Sputnik Srbija
Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da nametnute odluke nikome nisu donele nikakav prosperitet i da ne veruje da će se to promeniti ni odlukom odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon kojim se kažnjava negiranje genocida.
Selaković je posle sastanka sa predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović u Beogradu rekao da je na sastanku izneo ono što je principijelan i vrlo jasan stav Srbije, a to je da nametnuta rešenja nikome ništa dobro nisu donela.
On je istakao da neverovatno izgleda i kada to priča strancima, da u 21. veku postoji takva institucija u Evropi koja može mimo volje legitimno izabranih organa vlasti da deluje, namećući čak i zakone.
18:08 23.07.2021
Cvijanović: Incko zadao veliki udarac BiH i pokazao licemerstvo međunarodne zajednice
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je da je današnja odluka visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopunu zakona kojom se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, veliki udarac koji će unazaditi BiH, a koji je pokazao svo licemerstvo međunarodne zajednice.
Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
„Veliki udarac BiH stigao je danas uz nametnutu odluku visokog predstavnika za koju cenim, osim što je neadekvatna i neprimerena demokratskoj logici i funkcionisanju i demokratiji uopšte, smatram i da je nazadna i nešto što BiH može povratiti mnogo, mnogo godina pa čak i dve ili tri decenije unazad“, rekla je Cvijanović u Beogradu nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem.
Ona je dodala da odluka odlazećeg visokog predstavnika ne čini ništa dobro BiH i da je neprihvatljivo da u 21. veku „imate nekoga ko može biti neizabrani stranac koji nameće nešto demokratski izabranim institucijama ili pojedincima“.
Prema njenim rečima, ovo je početak jedne vrlo teške ere i dodala da zato ima poruku za građane u RS i za institucije RS.
„Mi znamo šta radimo, jačamo RS, našu svest o samim sebi, jačamo veze sa Srbijom trudimo se da budemo realni i da sve naše probleme sagledamo na realan način, ali moram reći da je Incko doprineo da BiH postane dodatno neprijateljsko raspoloženje i okruženje i da dodatno bude neraspoložena prema svojim građanima“, rekla je predsednica RS.
18:03 23.07.2021
Tegeltija: Inckova osveta nasledniku
Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je da je nametanje izmena Krivičnog zakona BiH u vezi sa negiranjem genocida jedna u nizu pogrešnih odluka odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka.
On je rekao da Incko u BiH podržava samo jednu stranu i da je bilo pogrešno sve što je uradio u poslednje vreme, te da novi visoki predstavnik treba da pokuša da popravi sve što je Incko pokvario prethodnih 12 godina.
Tegeltija je ocenio da je najnovija odluka Inckova „osveta novodolazećem visokom predstavniku, što mu je i bio cilj“.
18:01 23.07.2021
Dodik: Sve ovo je sinhronizovano
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je ponovo komentarisao odluku Valentina Incka o zabrani i kažnjavanju negiranja genocida i istakao da je sve ovo sinhronizovano što se dešava i sa napadima na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, smanjujući njegovu pregovaračku poziciju za rešavanje problema Kosova i Metohije.
Dodik je rekao da udarima koji dolaze i sa strane i iznutra, mnogim lažima koje su se dokazale prema Vučiću u prošlosti, a da, kako je rekao, ne pričam o meni i ljudima u Republici Srpskoj.
„Očigledno da postoji sinhronizovana aktivnost. Pogledajte šta je izjavio Šarović, da je Republika Srpska kriva što je Incko nametnuo zakon. To stvarno sve treba podneti. Ako neko ovde misli da je to tako, onda smo izgubili svaku vrstu priče o svemu“, kazao je Dodik, prenela je RTRS.
On je poručio da su Srbi ponovo na tapetu.
„Meni je jasno da su Srbi ponovo na tapetu, i Srbija i Republika Srpska. Treba da se okupimo i zajedno se odbranimo od tih napada“, naveo je Dodik.
On je naglasio da je Tužilaštvo BiH davno osporavano iz institucija Republike Srpske.
„Ono ne postoji u Ustavu. To je pravno nasilje. A dokle će postojati, dok ga mi ne odbacimo“, kazao je Dodik,
17:57 23.07.2021
Valentin Incko visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.  - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Otkrivamo: Šta piše u Inckovoj zabrani negiranja genocida
17:55 23.07.2021
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Vulin: Incko je rešio da se osveti svim narodima u BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala