Bugarska u avgustu ili formira vladu ili raspisuje treće parlamentarne izbore

© AFP 2023 / BULENT KILICGlasanje na opštim izborima u Bugarskoj
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Pratite nas
U Bugarskoj bi polovinom avgusta trebalo da bude jasno da li će se formirati vlada ili će se održati ponovljeni, treći po redu parlamentarni izbori, saopštila je bugarska televizija „bTV“.
Očekuje se da će početkom sledeće nedelje predsednik Bugarske Rumen Radev poveriti mandat za sastavljanje vlade prvoj parlamentarnoj snazi, stranci „Postoji i takav narod“.
Stranka je već saopštila da ne planira da formira koaliciju s bilo kim, tako da će pregovori sa drugim partijama biti usmereni na to da se njihovi poslanici nagovore da podrže vladu na čelu sa strankom „Postoji i takav narod“.
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Bugarska partija: Ako parlament ne podrži sastav vlade mogući treći izbori
U slučaju da ne uspeju da formiraju vladu, mandat će biti poveren drugoj po veličini stranci – GERB bivšeg premijera Bojka Borisova. Međutim, GERB je već odustao od mogućnosti formiranja vlade. Sledeći korak predsednika Bugarske bi bio da mandat uruči trećoj partiji po sopstvenom izboru. Bugarska socijalistička partija, koja je na izborima zauzela treće mesto po broju glasova, već je uverila predsednika da će pokušati da formira vladu u slučaju da dobije mandat.
U slučaju da i treći pokušaj doživi neuspeh, predsednik Bugarske će morati, u skladu sa Ustavom, da raspusti parlament i da raspiše ponovljene parlamentarne izbore i imenuje privremenu vladu.
Podsetimo, u Bugarskoj su 11. jula održani ponovljeni parlamentarni izbori na kojima je pobedila nova stranka „Postoji i takav narod“ Slave Trifonova. Na drugom mestu našla se ranije vladajuća stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, a na trećem Bugarska socijalistička stranka.
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Bugarski socijalisti odbijaju da podrže vladu predvođenu partijom „Ima i ovakvih ljudi“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala