Bugarska partija: Ako parlament ne podrži sastav vlade mogući treći izbori

CC0 / Pixabay / Zgrada bugarskog parlamenta
Zgrada bugarskog parlamenta - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Postoji mogućnost da se u Bugarskoj parlamentarni izbori održe i treći put, saopštio je zamenik predsednika stranke „Postoji i takav narod“ Toško Jordanov.
Lider stranke Slava Trifonov je već predložio sastav vlade, ali je posle oštre kritike eksperata i političara izjavio da će partija verovatno predložiti drugi sastav. Tokom dana je održana pres konferencija partije, ali se lider nije pojavio. Na pitanja novinara je odgovarao Toško Jordanov i ekonomista Nikolaj Vasiljev, koga je Trifonov planirao za premijera, ali je opozvao njegovu kandidaturu.
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Burno na političkoj sceni Bugarske: Sastav vlade se i dalje ne zna
Prema rečima Jordanova, partija će uskoro predložiti sastav vlade koji bi trebalo da podrži parlament. GERB i Bugarska socijalistička partija su odbile podršku vladi na čelu sa partijom „Postoji takav narod“. Ova partija računa na podršku koalicije „Demokratska Bugarska“ i koalicije „Na noge! Napolje mafija!“, koje su bile inicijatori i aktivni učesnici antivladinih protesta 2020. godine.
Zamenik predsednika partije „Postoji takav narod“ je takođe izjavio da stranka nema plan da sa nekim formira koaliciju. On je objasnio da članovi njegove partije, „Demokratska Bugarska“ i „Na noge! Napolje mafija!“ ne mogu formirati parlamentarnu većinu za koju je potreban 121 poslanik. Narodnu skupštinu Bugarske čini 240 poslanika, a moguća koalicija bi okupila samo 112 poslanika.

„U slučaju da podrže predlog vlade on će stupiti na snagu, a ako ga ne podrže, logično je da će biti raspisani vanredni izbori. Odgovornost je na partijama „Demokratska Bugarska“ i „Na noge! Napolje mafija!“, izjavio je Jordanov.

Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Bugarski socijalisti odbijaju da podrže vladu predvođenu partijom „Ima i ovakvih ljudi“
Podsetimo, redovni parlamentarni izbori u Bugarskoj su održani 4. aprila.
Pobedila je stranka bivšeg premijera Bojka Borisova ali vlada nije sastavljena. nakon toga izbori su ponovljeni 11. jula i na njima je pobedila nova stranka „Postoji i takav narod“ Slave Trifonova. Na drugom mestu našla stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, a na trećem Bugarska socijalistička stranka.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala