Burno na političkoj sceni Bugarske: Sastav vlade se i dalje ne zna

© Wikipedia / Edal Anton LefterovZgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji
Zgrada Narodne skupštine Bugarske u Sofiji - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Lider stranke „Postoji takav narod“ Slavi Trifonov izjavio je da povlači kandidaturu ekonomiste Nikolaja Vasiljeva na mesto premijera, a odluka je povezana sa kritikama sa kojima se suočio njegov kandidat nakon što je objavio svoju verziju sastava vlade.
Prema rečima Trifonova, odlučio je da odustane od kandidature Vasiljeva kako ne bi nastavio sa modelom uprave Bojka Borisova, model koji je postao glavni neprijatelj demokratije.

„Odlučio sam da odustanem od kandidature tako dostojnog čoveka kao što je Nikolaj Vasiljev zato što za mene niko ne može biti važniji od problema sa kojima se suočava naše društvo. Mi ćemo, kao partija koja je pobedila na izborima, uskoro predložiti novog premijera sa revidiranim sastavom vlade“, saopštio je Trifonov.

Podsetimo, Trifonov je dan nakon izbora, još pre objavljivanja konačnih rezultata, objavio svoj sastav vlade. Predlagano je da na njenom čelu bude Nikolaj Vasiljev, bivši premijer koji je bio na čelu tri ministarstva još pre dolaska na vlast Bojka Borisova. Trifonov je predložio da ministarske fotelje zauzmu, kako je rekao, pravi stručnjaci sa odličnim obrazovanjem. Niz stručnjaka i političara bili su nezadovoljni kandidatom za premijera i više puta su ga oštro kritikovali.
Podsetimo, u Bugarskoj su 11. jula održani ponovljeni parlamentarni izbori na kojima je pobedila nova stranka „Postoji i takav narod“ Slave Trifonova. Na drugom mestu našla se ranije vladajuća stranka GERB bivšeg premijera Bojka Borisova, a na trećem Bugarska socijalistička stranka.
Pročitajte još:
Bugarski politikolog: Vlada pod partijom „Ima i ovakvih ljudi“ se neće razlikovati od vlade Borisova
Kako se Zdravko Čolić „umešao“ u izbore u Bugarskoj /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala