Bugarski socijalisti odbijaju da podrže vladu predvođenu partijom „Ima i ovakvih ljudi“

© AFP 2023 / BULENT KILICGlasanje na opštim izborima u Bugarskoj
Glasanje na opštim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Pratite nas
Predsednica Bugarske socijalističke partije Kornelija Ninova je kategorički odbila da podrži partiju „Ima i ovakvih ljudi“, koja je prema poslednjim rezultatima osvojila najveći broj glasova.
Kako je rekla, program partije „Ima i ovakvih ljudi“ faktički ne odgovara ciljevima socijalista jer je deo kandidovanih ministara pripadao prethodnim vladama 1990-ih i 2000-ih godina, tako da oni ne mogu da predlože novi model upravljanja.
Prema njenim rečima, to što Trifonov ne želi da sklopi koaliciju sa parlamentarnim partijama predstavlja ozbiljan udarac bugarskom parlamentarizmu.
Bojko Borisov na parlamentarnim izborima u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Bivši bugarski premijer: Vlada Radeva želi da ostane na vlasti zauvek

„Mi mandat nećemo odmah vratiti. Počećemo otvoreno da razgovaramo sa drugim partijama o nacionalnim prioritetima i potrudićemo se da predložimo sastav vlade“, rekla je Ninova komentarišući šta će raditi njena partija u slučaju da dobije mandat za formiranje vlade. Ona je dodala da su treći po redu izbori ove godine veliki izazov za državu, uključujući i predstojeće predsedničke izbore na jesen.

Podsetimo u Bugarskoj su 11. jula održani vanredni parlamentarni izbori. Partija „Ima i ovakvih ljudi“ je na prvom mestu prilikom prebrojavanja 99,95 procenata glasova, ona je, prema podacima bugarske Centralne izborne komisije osvojila 24,07 procenata glasova, dok je partija GERB osvojila 23,52 procenta.
Izbori u Bugarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Bugarski politikolog: Vlada pod partijom „Ima i ovakvih ljudi“ se neće razlikovati od vlade Borisova
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala