Najstariji sačuvani srpski ćirilični rukopis i u digitalnom formatu

© Sputnik / Dejan SimićMiroslavljevo jevanđelje
Miroslavljevo jevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Do kraja leta Miroslavljevo jevanđelje trebalo bi da dobije i digitalni format. Na tom projektu sarađuju četiri institucije — Ministarstvo kulture, SANU, Narodna biblioteka i Narodni muzej. Sporazum o digitalizaciji je potpisan, a u drugoj fazi predviđena je izrada fototipskog izdanja najstarijeg sačuvanog srpskog ćiriličkog rukopisa.
Svedočanstvo preplitanja istoka i zapada, Vizantije i Rima. Delo čija je izrada koštala kao izgradnja manjeg grada — tako Miroslavljevo jevanđelje opisuju stručnjaci.
Najstariji sačuvani ćirilički rukopis je na Uneskovoj listi „Pamćenje sveta“ od 2005, a za više od osam vekova preživelo je brojne vladare i države.
Miroslavljevo jevanđelje - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2020
Faksimil „Miroslavljevog jevanđelja“ pronosiće raskoš srpske knjige nad knjigama /foto, video/
„Miroslavljevo jevanđelje je kratkotrajno u originalu bilo izloženo u jednoj prostoriji u koju ste ulazili kao u hram, na čijoj se sredini nalazi visok postament i vi ste se peli dva stepenika da biste videli šta se na vrhu nalazi. To je bio kao prilazak oltaru i dizajner je potpuno nesvesno bolje od bilo koga od nas ilustrovao svoj stav prema Miroslavljevom jevanđelju“, kaže predsednik SANU Vladimir Kostić.
Stav prema delu iz 12. veka država će pokazati digitalizacijom dokumenta kako bi ga učinila dostupnijim. Nakon toga sledi izrada fototipskog izdanja.
© Sputnik / Lola ĐorđevićDigitalizacija Miroslavljevog jevanđelja
Digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja - Sputnik Srbija, 1920, 23.07.2021
Digitalizacija Miroslavljevog jevanđelja
„Da probamo da dođemo do kvalitetnog pravog fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja. A zašto je to komplikovano? Zato što ćemo morati da se posvetimo raskoričenju ovog istorijskog akta i da vidimo na koji način možemo da dođemo do fototipskog izdanja“, navodi ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.
Prvo takvo izdanje, po nalogu kralja Aleksandra Prvog Obrenovića, štampano je u Beču krajem 19. veka. Novi reprint i digitalni formati pratiće i film o procesu digitalizacije, prenosi RTS.
Miroslavljevo jevanđelje, 1. i 2. strana - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2020
Misterija otkinutog lista: Izuzetan gest Rusije okončao epopeju Miroslavljevog jevanđelja
„Tako da nećemo imati samo dovršeno delo, nego ćemo imati i svedočanstvo kako je to izgledalo od početka do kraja i ako bude obavljeno profesionalno, a ja se nadam da hoće, onda će ostati kao podsećanje na proces“, ističe Vladimir Pištalo, v.d. upravnika Narodne biblioteke.
„Narodni muzej i Narodna biblioteka neprestano brinu o ovom rukopisu“, rekla je Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu, u kom se čuva Miroslavljevo jevanđelje, a jedan nedostajući 166. list u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala