Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Moskva: Sever Avganistana postaje novo žarište, grupišu se strani teroristi

© AP Photo / Reza ShirmohammadiBivši pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu
Bivši pripadnici pokreta Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Provincije na severu Avganistana ubrzano se pretvaraju u novo žarište kao posledica povlačenja američkih snaga iz te zemlje. Talibani (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) već kontrolišu skoro čitavu granicu sa Tadžikistanom a međunarodne terorističke organizacije jačaju svoje pozicije u tom delu zemlje, upozoravaju u Moskvi.

„Posledice ubrzanog povlačenja američkih snaga i zemalja NATO iz Avganistana postaju očigledne: ranije relativno mirne provincije na severu velikom brzinom se pretvaraju u novo ‘žarište’. Talibani kontrolišu praktično celu granicu sa Tadžikistanom. Brojne terorističke organizacije, konkretno DAEŠ i delovi Al Kaide (obe terorističke organizacije su zabranjene u Rusiji) jačaju svoje pozicije“, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko.

On u intrvjuu za Sputnjik upozorava na grupisanje stranih terorista iz zona borbenih dejstava na Bliskom istoku i severu Afrike.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 20.07.2021
Rusija: Imamo dokaze o saradnji Amerike i DAEŠ-a u Avganistanu
„U toku je aktivna faza vrbovanja među doseljenicima iz zemalja centralne Azije od strane terorističkih organizacija. Proizvodnja narkotika obara rekorde“, naveo je Rudenko i naglasio da degradacija situacije u Avganistanu koja neprekidno traje predstavlja direktnu pretnju po region.
Rudenko je ponovio stav Rusije da će u slučaju potrebe preduzeti mere da se ne dozvoli agresija na Tadžikistan i da se zbog toga u ruskoj vojnoj bazi u toj zemlji izvode planirane i neplanirane vojne vežbe.
Podsetimo, u Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
„Leteći tenk“ Mi-35 - nova snaga Ratnog vazduhoplovstva - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
Rusija nema nameru da pošalje vojsku u Avganistan
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala