Merkelova: Nadam se da EU neće morati da uvodi sankcije Rusiji zbog „Severnog toka 2“

© Foto : Axel Schmidt/Nord Stream 2Izgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Lubminu
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Lubminu - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da se nada da neće doći do toga da EU mora da uvodi sankcije zbog „Severnog toka 2“, jer je Rusija pružila uveravanja da gasovod neće koristiti kao sredstvo političkog pritiska.

„Sporazumom Amerike i Nemačke o ‘Severnom toku 2’ nisu uklonjene sve nesuglasice u stavovima dve zemlje o projektu, ali je to korak napred“, navela je Merkelova na velikoj godišnjoj pres konferenciji, koja će, najverovatnije, biti i njena poslednja na dužnosti nemačke kancelarke.

Merkelova se ne slaže da je sporazum o „Severnom toku 2“ „poklon za Putina“.
Prema njenim rečima, sporazum je postignut između vlada Amerike i Nemačke i nije sigurno da će ga parlamenti obe zemlje jednoglasno podržati.
Dodala je da je, s njene tačke gledišta, ovaj sporazum dobar i za Ukrajinu.
Brod za polaganje cevi Fortuna u luci nemačkog grada Vizmar - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Kako Kijev i Varšava gledaju na sporazum o „Severnom toku 2“

Bundestag o „Severnom toku 2“: Sagradiće ga bez američkih pretnji sankcijama

„Severni tok 2“ će biti izgrađen bez daljih pretnji američkim sankcijama, to je uspeh“, izjavio je šef Komiteta Bundestaga za ekonomiju i energetiku Klaus Ernst.

On je dodao da zajedničko saopštenje Nemačke i Amerike, koje je objavljeno tokom jučerašnjeg dana daje pozitivne signale.
Ernst je naveo da potreba da se Nemačka privoli da zauzme agresivnu poziciju prema Rusiji u sporazumu o „Severnom toku 2“ protivreči ideji suvereniteta.
On je izjavio i da jednostrana podrška Ukrajini ne odgovara interesima Nemačke, kao i da je potrebno Kijevu napomenuti o poštovanju sporazuma. Ernst je dodao da su SAD, a ne Rusija u prošlosti koristile „energetiku kao oružje“ i to je, po njemu, deo u sporazumu Nemačke i SAD koji izaziva kritiku.
U isto vreme, vlasti savezne nemačke pokrajine Meklenburg Gornja Pomeranija, na čijoj teritoriji se nalazi gasovod, zadovoljne su zbog toga što je postignut dogovor u okviru pravnog procesa i gasovod može da bude završen.

„Pozdravljamo sporazum. Gasovod se sastoji iz dva cevovoda. Prvi je završen i kod drugog je ostalo još malo posla. Ali pre puštanja u rad potrebno je obaviti još testiranja“, navodi se u saopštenju Ministarstva energetike te savezne države.

Podsetimo, Berlin i Vašington u sredu su postigli sporazum o „Severnom toku 2“. S tim u vezi, zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland izjavila je da se Nemačka obavezala da će tražiti sankcije EU protiv Moskve ukoliko Rusija „bude koristila izvoz energetskih resursa kao oružje protiv evropskih država“.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Ambasador Rusije u SAD: Rusija ne koristi „Severni tok 2“ kao instrument pritiska
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala