Kako Kijev i Varšava gledaju na sporazum o „Severnom toku 2“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaBrod za polaganje cevi "Fortuna" u luci nemačkog grada Vizmar
Brod za polaganje cevi Fortuna u luci nemačkog grada Vizmar - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Kijev će analizirati ekonomske komponente sporazuma Amerike i Nemačke o „Severnom toku 2“ i svoje zaključke će izneti kasnije, rekao je šef ukrajinske diplomatije Dmitrij Kuleba, dodajući da je taj projekat za Ukrajinu pitanje bezbednosti. Američko-nemački dogovor izazvao je burne reakcije u Varšavi.
„Što se tiče ekonomskog bloka te izjave (Amerike i Nemačke o ‘Severnom toku 2’), proučićemo sve što je tamo izloženo, predloge koji su izneti i bićemo spremni da iznesemo naš stav kada sve detaljno izanaliziramo)“, rekao je Kuleba u obraćanju medijima.
Dodao je da za sada nije poznata pozicija Rusije po tom pitanju.
„Nije nam za sada poznato da li je Rusija spremna da na odgovarajući način ispunjava svoje obaveze i časno, kada je reč o energetskoj bezbednosti Ukrajine i očuvanju uloge Ukrajine kao tranzitne zemlje“, rekao je Kuleba i dodao da puštanje u rad ruskog gasovoda za Kijev predstavlja bezbednosno pitanje.
Imamo dosta pitanja u vezi s tim na koji će način američko-nemački sporazum moći da umanji rizike po bezbednost Ukrajine i zemalja centralne Evrope, rekao je ukrajinski ministar i dodao da će razgovarati sa Vašingtonom i Berlinom o tome.

Burne reakcije u Poljskoj

Američko-nemački sporazum o gasovodu izazvao je burne reakcije u Poljskoj, još jednoj od zemalja koje su oštro protivile ovom projektu.
Poslanik Sejma iz opozicione stranke Građanska platforma Jacek Protas smatra da je postignuti sporazum propust poljske diplomatije.
„Čuli smo da je predsednik (Andžej Duda) prekinuo odmor kako bi otputovao u Japan na otvaranje Olimpijskih igara. Čuo sam da je ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau iznenađen tom situacijom, da diplomatske službe nisu znale šta se dešava u vezi s pitanjem tako važnim za Poljsku. Ne čujemo ništa o potezima zamenika premijera koji je odgovoran za bezbednost države, uključujući energetsku bezbednost (zamenik premijera Jaroslav Kačinjski)“, naveo je on.
Prema njegovom mišljenju Poljska je načinila grešku postavivši kao prioritet kontakte s američkom administracijom bivšeg predsednika Trampa.
„Diplomatski smo ostali sami kako u Evropi tako i u svetu. Našu bezbednost smo bazirali samo na kontaktima s predsednikom Trampom a on nikakvim sankcijama nije uspeo da zaustavi izgradnju gasovoda. Uveren sam da je Bajdenova administracija došla do zaključka da više ništa ne može d zaustavi izgradnju gasovoda“, kaže poslanik.
Poslanik vladajuće strane Pravo i pravda Katažina Sujka optužila je EU i Nemačku za dvoličan odnos prema Poljskoj, dodajući da Varšava ne može da se osloni na saveznike baš kao ni 1939. godine u vreme kada je počeo Drugi svetski rat.
Podsetimo, projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Ambasador Rusije u SAD: Rusija ne koristi „Severni tok 2“ kao instrument pritiska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala