Ambasador Rusije u SAD: Rusija ne koristi „Severni tok 2“ kao instrument pritiska

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Pratite nas
Rusija ne koristi energetske resurse kao instrumente pritiska, a izjave o „zlonamernim“ koracima Moskve i pretnje protiv nje su neutemeljene i beskorisne, izjavio je ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov.

„Pokušaji da nas predstave kao agresora i državu koja sprovodi ‘zlonamerne akcije’ su odavno postali karta na koju igraju rusofobi. Pretnje na naš račun su neutemeljene i beskorisne. Mi takvu retoriku ne prihvatamo, kao što ne možemo prihvatiti praksu nelegitimnih jednostranih sankcija. Mandat za to ima samo Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija“, rekao je Antonov komentarišući američko-nemački sporazum o „Severnom toku 2“.

Brod za polaganje cevi Fortuna u nemačkoj luci Vismar - Sputnik Srbija, 1920, 21.07.2021
„Vašington ima polugu pritiska na Rusiju“: Amerika razgovara sa Ukrajinom o „Severnom toku 2“
Ambasador je izjavio i da je Moskva potvrdila status pouzdanog partnera u oblasti dostave energetskih resursa.

„Naša država je, višegodišnjom saradnjom sa Evropom i drugim korisnicima domaćeg zemnog gasa, dokazala da je pouzdan partner. Mi nikada nikome nismo nametali svoje isporuke, nismo koristili energetske resurse kao oružje političkog pritiska i nismo pokušavali da time rešimo neke uske ciljeve koji nam se pripisuju. Odbijamo bilo kakve optužbe na tu temu. U tome vidimo nešto drugo – nelojalnu konkurenciju“, izjavio je ambasador.

Kako je ranije saopštio Stejt department, paket sporazuma Amerike i Nemačke treba da bude odgovor u slučaju da Moskva „energetiku koristi kao geopolitičko oružje i u slučaju ranjivosti zemalja kao što je Ukrajina, koje se oslanjaju na ruski gas i tranzitna plaćanja“.
Antonov je dodao da je gasovod „Severni tok 2“ isključivo komercijalni projekat i da je Rusija spremna da isporučuje onoliko gasa koliko se od nje traži.
On smatra da sporazum Amerike i Nemačke ima neprijateljski karakter i da protivureči duhu pregovora predsednika Rusije Vladimira Putina i američkog lidera Džozefa Bajdena na samitu u Ženevi 16. juna.
Podsetimo, Berlin i Vašington u sredu su postigli sporazum o „Severnom toku 2“. S tim u vezi, zamenica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland izjavila je da se Nemačka obavezala da će tražiti sankcije EU protiv Moskve ukoliko Rusija „bude koristila izvoz energetskih resursa kao oružje protiv evropskih država“.
Predsednik SAD Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 22.07.2021
Bajden priznao: Nemoguće zaustaviti „Severni tok 2“
Izgradnja gasovoda
Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne evropske kompanije.
Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.
SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.
Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama.
SAD su u maju odustale od sankcija protiv operatora gasovoda, kompanije „Nord strim AG“, njenog direktora i saradnika, ali istovremeno i dalje nameravaju da spreče puštanje gasovoda u rad.
Govoreći na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je polaganje prvog kraka gasovoda završeno. On je precizirao da će izgradnja drugog kraka „Severnog toka 2“ trajati još oko dva meseca.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala