Južna Nemačka bi mogla biti problem za Srbiju

CC0 / Pixabay / Nabujala reka — ilustracija
Nabujala reka — ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Pratite nas
Poplave koje su pogodile Nemačku i Austriju dovele su do porasta vodostaja Dunava. Hidrolog Dejan Vladiković objašnjava da ono što se dešava u Nemačkoj ne može da utiče na našu zemlju jer se radi o slivu Severnog mora.
Na Srbiju mogu da utiču događaji od pre 48 časova registrovani u južnoj Nemačkoj i na području Austrije jer je tu u pitanju sliv Dunava, rekao je Vladiković.
On je naveo da stoga već beležimo umeren porast vodostaja, ističući da se ne očekuju značajniji problemi.
Jake poplave u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Crni bilans poplava u Evropi: Više od 180 žrtava
Gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, Vladiković je podsetio da su vodostaji u proteklih mesec dana bili jako niski, ali da ima dovoljno prostora da se primi voda.
„Kiša je bila očekivana i bio je sušan period, ali ta dinamika i intenzitet padavina nam ne odgovara“, kazao je Vladiković.
On je ukazao da je raspored padavina bio različit po regionima. Na području Vojvodine palo je od 60 do 100 mililitara u poslednja tri dana, na jugozapadu od 50 do 130, na istoku do 60 i u centralnoj Srbiji od 80 do 120 mililitara za tri dana.
„To je velika količina padavina i daleko iznad proseka za juli. Ono što nam ide na ruku, zemljište je bilo isušeno i nije bilo jačih reakcija“, naglasio je hidrolog Vladiković.
Prema njegovim rečima, uz radarsko merenje moguće je da se odrede oblasti koje će biti izloženije padavinama.
Nepogode širom Srbije: Potoci vode u Kruševcu, na Goliji pokrenuta klizišta, poplave u Šapcu /video/
„U četvrtak prošle nedelje izdali smo upozorenje na veliku nestabilnost i lokalne padavine, što se i obistinilo“, kazao je Vladiković.
Olujno nevreme pokrenulo je klizište na Goliji, pa su putevi do nekih sela neprohodni. Hidrolog objašnjava da je na Goliji u kratkom periodu bila velika količina padavina i da je u pitanju zemljište koje je sklono klizištima.
„Što se tiče Petrovca na Mlavi, mi smo na obližnjoj stanici Crni vrh imali 40 mililitara padavina, a u okolini Petrovca 123 litra za nekoliko časova, što je izazvalo burnu reakciju, ali čitav sliv Mlave nije burno reagovao već samo bujični potoci u mikrolokacijama“, kazao je Vladiković.
On je naveo da često, kada su intenzivne letnje padavine, imamo poplave i u urbanim delovima zemlje.
„Gde god imate asfalt, beton i jaku urbanizaciju, velika količina padavina ne može istog trenutka da ode jer kišna kanalizacija nije predviđena da odmah može da je prihvati. Ona tu stoji od pola do nekoliko sati i onda se uz intervenciju specijalističkih jedinica pospešuje oticanje vode“, dodao je Vladiković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala