Crni bilans poplava u Evropi: Više od 180 žrtava

© REUTERS / Wolfgang RattayJake poplave u Nemačkoj
Jake poplave u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
Jug Nemačke pogodile su poplave u kojima je samo danas najmanje jedna osoba izgubila život, dok se procenjuje da su u Evropi poplave odnele više od 180 ljudskih života.
Bavarska koja se graniči da sa Austrijom poslednja je nemačka pokrajina koja se našla na udaru kišnog talasa koji je izazvao devatsirajuće poplave.
Do danas je u Nemačkoj evidentirano 156 žrtava ove prirodne katastrofe, najteže u poslednjih šest decenija, a ukupan broj žrtava u Evropi do sada se procenjuje na 183, prenosi Rojters.
Najviše žrtava u Nemačkoj je prijavljeno u okugu Arvajler južno od Kelna, oko 110, ali nadležni strahuju da će se prave razmere ove katastrofe sagledati tek nakon povlačenja vode.
Poplave u Austriji - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
I Austrija pod vodom: Neka mesta potopljena, prete odroni /video/
Nemačka vlada je odmah odvojila 300 miliona evra za hitnu pomoć ugroženim područjima i milijardu evra za popravku oštećenih kuća, ulica i mostova, potvrdio je ministar finansija Nemačke Olaf Šulc u intervjuu za nedeljnik Bild am Zontag.
Pored toga, razmatra se pomoć u iznosu od po 10.000 evra svim malim preduzećima koja su se našla na udaru poplava i pandemije korona virusa, a najavljena je i poseta kancelarke Angele Merkel ugroženim područjima, preneo je AP.
Na udaru poplava izazvanih rekordnim padavinama našle su se i Austrija, Holandija i Belgija.
Naučnici odavno upozoravaju da će klimatske promene prouzrokovati obilne padavine.
Nepogode širom Srbije: Potoci vode u Kruševcu, na Goliji pokrenuta klizišta, poplave u Šapcu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala