Krah pregovora o prekidu vatre u Avganistanu

© AP Photo / Rahmat GulAvganistanska patrola
Avganistanska patrola - Sputnik Srbija, 1920, 18.07.2021
Pratite nas
U Dohi nije postignut dogovor između predstavnika avganistanske vlade i talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) o kratkotrajnom prekidu vatre u Avganistanu na Kurban-bajram i oslobađanju jednog broja zarobljenih talibana, saopštio je predstavnik tog pokreta.
Prema rečima predstavnika političkog krila talibana u Kataru Muhameda Naima, neki mediji su objavili informaciju da je postignut dogovor o prekidu vatre i oslobađanju talibana ali to nije tačno. Dogovor nije postignut.
Baza Bagram - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Da li talibani za dva meseca mogu preuzeti kontrolu nad celim Avganistanom
Šef delegacije avganistanske vlade Abdula Abdula rekao je da je postignut dogovor o potrebi postizanja kompromisa.
„Strane su se dogovorile da što pre nađu pravedno i trajno rešenje problema. One shvataju neophodnost postizanja kompromisa koji bi bio u interesu svih Avganistanaca u svetlu islamskih principa“, navodi se u kominikeu izdatom posle pregovora.
U Dohi je održana nova runda međuavganistanskih pregovora koji se već deset meseci sa prekidima vode u Kataru, ali bez rezultata. Štaviše, za sve to vreme sukobljene strane nisu uspele da se dogovore ni o dnevnom redu.
Ranije su talibani predložili vladi Avganistana tromesečno primirje u zamenu za oslobađanje 7.000 zarobljenika i isključenje lidera pokreta sa "crne liste UN".
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta "Taliban" (organizacija, zabranjena u Rusiji) koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Podsetimo, najnoviji događaji u Avganistanu izazivaju uznemirenje u regionu zbog mogućeg prelivanja sukoba.
Tim povodom ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je rekao da Rusija neće ništa preduzimati po pitanju Avganistana dokle god se situacija razvija samo na teritoriji te države.
Talibani kontrolišu veliki deo granice prema Tadžikistanu gde Rusija ima svoju vojnu bazu.
Naoružani ljudi tokom skupa u Kabulu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Američka ostavština Avganistanu – haos i podsticaj za ekstremiste /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala