Mediji: Putin predložio Bajdenu da ruska vojska kontroliše Avganistan iz svojih baza

© Foto : Youtube/RuptlyVladimir Putin i Džo Bajden u Ženevi
Vladimir Putin i Džo Bajden u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 17.07.2021
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin je tokom samita u Ženevi predlagao američkom lideru Džou Bajdenu da koordinišu akcije u vezi sa Avganistanom, prenosi list „Komersant“, pozivajući se na svoje izvore.

Kako se navodi u članku, ruski lider je predložio da se vojne baze u Tadžikistanu i Kirgiziji angažuju kako bi se kontrolisala situacija u Avganistanu. Cilj bi bila razmena informacija pomoću dronova sa ruskih baza.

Rusko-tadžikistanske vojne vežbe u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 10.07.2021
Zemlja se trese: Ruska vojska vežba u Tadžikistanu /video/
Kako je rekao jedan od izvora lista, Amerikanci bi verovatno prihvatili taj predlog da ne teže realizaciji drugih zadataka. U svakom slučaju, odgovor američke strane još nije stigao.
Specijalni predstavnik SAD za Avganistan Zalmaj Halilzad odbio je da komentariše ove informacije.
Kako prenosi „RBK“, portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da je Avganistan bio tema tokom samita u Ženevi, ali nije precizirao da li je bilo razgovora o ruskim bazama u centralnoj Aziji.
Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Kriza u Avganistanu
Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako zatreba računamo i na bazu u Tadžikistanu
Podsetimo, ruski lider Vladimir Putin u maju je izjavio da Rusija radi na jačanju svoje vojne baze u Tadžikistanu. 201. vojna baza u toj zemlji je najveći ruski vojni objekat van njenih granica. Smeštena je u dva grada – Dušanbeu i Bohtareu. Prema sporazumu, potpisanom u oktobru 2012. godine, baza će se nalaziti u Tadžikistanu do 2042. godine.
U Kirgiziji i Čujskoj oblasti nalazi se ruska vazduhoplovna baza „Kant“ koja je aktivna od 2003. godine. Tamo su bazirani avioni Su25 i helikopteri Mi-8MTV.
Obala reke Moskve ispod zidina Kremlja - Sputnik Srbija
Rusija
4 April, 21:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala