Zaharova: Zapad stvorio problem u Avganistanu, a sad poziva na zajedničku odgovornost

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je na konferenciji „Centralna i Južna Azija: regionalna povezanost. Izazovi i mogućnosti“ dominantna tema kriza u Avganistanu i „to da su je izazvale SAD“.

Zapad, prvobitno napravivši problem u Avganistanu sada je počinje da traži odgovorne i da poziva na kolektivne napore za rešavanje problema, napisala je na svom Telegram kanalu Zaharova, komentarišući izjavu šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja na konferenciji u Taškentu.

Zaharova je navela da je jedna od dominantnih tema bio Avganistan i to šta je od njega stvorio SAD „izdajnički ga napuštajući u najtežem trenutku u njegovoj istoriji“.
Vojnik avganistanske vojske na autoputu Dželalabad-Kabul - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Nestabilnost u Avganistanu se može preliti na ceo region
Ona je saopštila da je predsednik Pakistana u svom obraćanju na konferenciji saopštio da se u njegovoj zemlji nalazi već 3.000.000 izbeglica iz Avganistana. Posle njega je nastupio Borelj koji upravo predstavnik tih zemalja koje su 20 godina uspostavljale red u Avganistanu zajedno sa Vašingtonom.

„I šta mislite da je on rekao? Hrabro je pogledao na sve prisutne (koji su pre svega susedi Avganistana, koji na sebe godinama primaju udarce kao posledicu neprofesionalizma kolektivnog Zapada) i rekao da je situacija u Avganistanu – zajednička odgovornost! Po staroj dobroj tradiciji Zapada: prvo stvoriti problem, a zatim tražiti odgovorne i pozivati na kolektivne napore", napisala je Zaharova.

Ona je dodala da je tako bilo u Libiji, Iraku, a sada i u Avganistanu. Borelj je govorio da Evropska unija želi da postane „ključ transformacije" i da je potrebno još više raditi kako bi „kičma ojačala", istakla je Zaharova.
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani postavili ultimatum
Međutim, prema njenom mišljenju, najbolja izjava evropskog diplomate je bio poziv da se u Avganistanu napravi „zelena budućnost". Zaharova nije uverena da će se svi u regionu odnositi prema tome kao prema klimatskoj temi.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" (zabranjen u Rusiji) su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika. Bela kuća je obećala da će se vojska iz Avganistana povući do 11. septembra.
Sve o Rusiji pročitajte ovde.
https://tass.ru/politika/11917229
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala