Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani postavili ultimatum

© AP Photo / UncreditedTalibani
Talibani - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Predstavnik pokreta „Taliban“ (organizacija zabranjena u Rusiji) objavio je uslove za tromesečni prekid vatre, saopštila je lokalna televizija „1TVNjuz“ pozivajući se na pregovarača vlade Avganistana Nadera Nederija.

Primirje će stupiti na snagu, ako bude oslobođeno 7.000 zatvorenika i pokret „Taliban“ bude isključen sa crnog spiska Ujedinjenih nacija.

Ranije je specijalni savetnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov izjavio da postupak za isključivanje talibana iz sankcija Saveta bezbednosti UN može biti pokrenut nakon početka međuavganistanskog dijaloga.
Baza Bagram - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Kriza u Avganistanu
Moskva: Da li talibani za dva meseca mogu preuzeti kontrolu nad celim Avganistanom
On je podsetio da su Ujedinjene nacije usvojile rezoluciju 2001. godine u kojoj je pokret proglašen terorističkom organizacijom, a više od 110 ljudi sankcionisano.
U Avganistanu su u toku borbe vladinih snaga sa teroristima pokreta „Taliban" koji kontrolišu značajna ruralna područja. Nestabilnost je eskalirala nakon saopštenja američke administracije da će do 11. septembra napustiti ovu centralnoazijsku zemlju.
Vašington i predstavnici pokreta „Taliban" su 2020. godine u Dohi potpisali prvi mirovni sporazum posle više od 18 godina rata. On predviđa povlačenje stranog kontigenta vojske i početak međuavganistanskog dijaloga posle razmene zatvorenika.
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Kriza u Avganistanu
Zašto Rusija pregovara sa talibanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala