Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Zašto Rusija pregovara sa talibanima

© AP Photo / Allauddin KhanAvganistanski talibani
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 14.07.2021
Pratite nas
Moskva je pre sedam godina počela da uspostavlja kontakte sa talibanima (organizacija zabranjena u Rusiji) zbog potrebe da im prenosi svoju zabrinutost u sferi bezbednosti u regionu, rekao je u intervjuu Sputnjiku specijalni predstavnik predsednika Rusije za Avganistan Zamir Kabulov.
Prema rečima Kabulova, Moskva je upozorila još pre nekoliko godina da će se situacija u Avaganistanu pogoršala kada se američke snage povuku.
"Ako nazovemo stvari pravim imenom, mi smo ovo predvideli mnogo ranije i zato smo pre sedam godina počeli da uspostavljamo kontakte sa pokretom talibana… Ne zaboravimo da sada govorimo o taktičkim akcijama. Ali, vratimo se velikim, strateškim rezultatima događaja u Avganistanu. Pre nekoliko godina tamo je bila mreža američkih vojnih baza i većina iz njih nisu imale nikakav strateški odnos prema Avganistanu. One su projektovale moć na ceo region, uključujući nas, centralnu Aziju, Iran, Pakistan, Kinu. Gde su te baze? Nema ih, time je sve rečeno", izjavio je Kabulov.
Pripadnici terorističke organizacije Taliban u Avganistanu - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Bivši civilni predstavnik NATO-a u Avganistanu: Talibani bi mogli da zauzmu Kabul
Saradnik agencije podseća: da Moskva nije počela da uspostavlja kontakte sa talibanima ranije, sada bi bilo teško voditi dijalog.
"Zamislite, da pre sedam godina nismo počeli da uspostavljamo mostove da talibanima, da ih kontaktiramo, saopštavamo im našu zabrinutost, naše interese, pratili bismo propalu politiku zapada i žigosali ih, sa kim bismo sada razgovarali? Oni su sad u problemu, dok Rusija može da razgovara sa svakom silom u Avganistanu", zaključio je diplomata.
Delegacija talibana posetila je Rusiju. 8-9. jula.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala