Amerika želi nove ruske raketne motore

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaRsaketni motor RD-181
Rsaketni motor RD-181 - Sputnik Srbija, 1920, 16.07.2021
Pratite nas
Vlada Rusije odobrila je preduzeću „Energomaš“ (deo „Roskosmosa“) da održi pregovore sa američkom kompanijom „Orbital sajens LLS“ o isporukama raketnih motora RD-181M u Ameriku, navodi se u dokumentu premijera Rusije Mihaila Mišustina, objavljenom na portalu pravnih informacija.
Kako se navodi u nalogu ruske vlade, taj predlog je ranije iznela svemirska agencija „Roskosmos“.

Raketni motor na tečno gorivo RD-181M ugrađivao bi se u raketu-nosač „Antares“ koja dostavlja teret na Međunarodnu svemirsku stanicu i lansira naučno-istraživačke i komercijalne svemirske letelice, precizirano je u tekstu.

Sklapanje ugovora o isporuci novog motora biće moguće ukoliko se ispuni niz uslova, između ostalog biće potrebna i garancija američke strane da se rakete „Antares“ sa ruskim motorima neće koristiti „za lansiranje korisnih tereta vojne namene“.
RD 171 raketni motor sa tečnim pogonom u radionici NPO Energomaš u Moskovskoj oblasti. - Sputnik Srbija, 1920, 04.07.2020
U SAD proizveli zamenu za ruske raketne motore RD-180
Ranije je Rusija isporučivala Americi dva motora – RD-180 i RD-181. Prema informacijama „Energomaša“ u SAD su od 1999. godine isporučena 122 motora, od kojih su već 93 iskorišćena.
U aprilu je isporučena poslednja serija ruskih raketnih motora RD-180. Vašington je saopštavao da namerava da prestane sa upotrebom raketa „Atlas“ sa motorima RD-180 sredinom ove decenije. Kao zamena za tu raketu planiraju da naprave raketu „Vulkan“ sa američkim motorima VE-4 kompanije „Blu oridžin“.
Motor RD-181 ugrađuje se u prvi stepen rakete „Antares“ (po dva komada)“. Od 2015. godine u SAD su isporučena 22 motora te vrste, od kojih je 18 već iskorišćeno.
Pročitajte još:
Amerikanci: Ruski raketni motor RD-180 je tehnološko čudo
Rusija: Ne smemo dozvoliti militarizaciju svemira
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala