U SAD proizveli zamenu za ruske raketne motore RD-180

© Sputnik / Sergeй Mamontov / Uđi u bazu fotografijaRD 171 raketni motor sa tečnim pogonom u radionici NPO Energomaš u Moskovskoj oblasti.
RD 171 raketni motor sa tečnim pogonom u radionici NPO Energomaš u Moskovskoj oblasti. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kompanija „Junajted lanč alijens“ (ULA) dobila je od „Blu oridžina“ prvi raketni motor BE-4, koji je proizveden kao zamena za ruske raketne motore RD-180.

Uređaj za pogon rakete „Vulkan“, koja je proizvedena kao zamena za „Atlas 5“ s ruskim raketnim motorom RD-180, stigao je u državu Alabama ovog meseca.

Novi agregat nije serijski i koristiće se za ispitivanja za testiranja zajedno s nosačem, saopštio je predstavnik „Blu oridžina“ za portal Spejs njuz. Kompanija planira da postavi isporuči i drugi motor BE-4 do kraja ovog meseca.

Kompanija ULA je 2018. godine saopštila da će na raketu „Vulkan“ biti postavljen motor BE-4. Prvi let nosača trebalo je da bude testiran ove godine, ali je odložen.

Ruski motori RD-180 postavljaju se na američke rakete-nosače tipa „Atlas“. Te rakete, prema rečima analitičara, koriste se u „kritično važnim kosmičkim letovima, koji se ostvaruju u interesima nacionalne bezbednosti SAD“.

Ranije je časopis „Nešenel interest“ pisao o tome da zakon obavezuje američke vazduhoplovne snage da odustanu od korišćenja motora RD-170. Prema prognozama lista, to se neće dogoditi pre 2024. godine. U Kongresu SAD su takođe priznali da nije moguće zameniti ruske motore američkim u narednih deset godina.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala