Del Pjero za Sputnjik – kako je nastao mit o gospodinu i Staroj dami /video/

© Sputnik / Dejan SimićAlesandro Del Pjero
Alesandro Del Pjero - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Pre 15 godina je postao šampion sveta sa svojom Italijom, a u Beograd je kao promoter Italijanskog fudbalskog kampa stigao svega nekoliko dana pošto su „Azuri“ osvojili i titulu prvaka Evrope.
Alesandro Del Pjero, legendarni fudbaler, jedan od najboljih napadača u istoriji najvažnije sporedne stvari na svetu, govorio je za Sputnjik o onome što pokušava da prenese mladim generacijama, ali je pre svega, na konferenciji za medije, izneo svoje utiske o Srbiji i srpskim sportistima.
„Tražili su mi da dam intervju od sat i po, pa se nadam da ste se svi lepo najeli i da ste popili poneku rakiju, da to lakše prebrodite. Naravno, šalim se, želim da kažem samo nekoliko reči, nekoliko minuta. Pre svega da vam se zahvalim za ovaj poziv. Veoma sam srećan što sam ovde u Srbiji, budući da sam igrao sa toliko srpskih igrača, protiv toliko srpskih igrača, da sam upoznao legende vašeg sporta, poput Novaka, Vanje... Povezan sam sa ovom zemljom na mnogo načina i veoma sam srećan što sam ovde“, naveo je Del Pjero.
U vedrom duhu Del Pjero je razgovarao sa srpskim medijima, ali mu je dodatan osmeh na lice donela i informacija da je neredak slučaj u Srbiji bio da deca preuzimaju nadimak od njega – Delpi.
„Imao sam osećaj o svom uticaju i tokom karijere, ali naročito posle nje. Imao sam priliku da odem na druga mesta širom sveta i neverovatno mi je bilo da fudbal može da dosegne svako mesto na svetu. Bukvalno. Osećao sam odgovornost, nije sve samo u lepoti igre, uvek sam bio srećan da mogu da preuzmem odgovornost, da predstavljam svoju zemlju, svoju igračku prošlost, odgovornost prema deci koja se ugledaju na mene, baš kao što sam se ja nekada ugledao na druge fudbalere. Veoma je važno kako se ponašaš i šta govoriš, važno je da deliš svoje iskustvo, ali moraš da razmišljaš o tome i šta govoriš, da pokušaš da pošalješ najbolju moguću poruku sledećim generacijama“, istakao je Del Pjero.
A generacije od njega mogu da nauče ne samo bogatstvo fudbalskog majstorstva, već i ideju vernosti, koju je dokazao odlukom da ostane u svom Juventusu u najtežim trenucima, kada je taj klub izbačen u drugu ligu.
Legendaran je bio i slogan upućen Del Pjeru – pravi gospodin nikada ne izdaje svoju damu, sa aluzijom na nadimak kluba iz Torina, Stara dama.
„Nije to bilo toliko u vezi sa emocijama, baš taj slogan, klub je želeo da obeleži ugovor koji sam potpisao, ali sigurno je da je moja priča sa Juventusom neverovatna, 19 godina provesti u jednom klubu, to je dug put. Uradili smo sve, ispali smo iz lige, vratili smo se, osvojili smo svaki trofej koji se može zamisliti u istoriji Juventusa. To je lepota mog puta i najbolji deo mog života kada je sport u pitanju. Čak iako sam počeo profesionalno da se bavim fudbalom u Padovi, imao sam divno detinjstvo u svom malom klubu iz rodnog grada, ali igrati za Juventus na takvom nivou, to je nešto neverovatno i to je veliki deo moje karijere, na kraju koje sam igrao u Australiji i Indiji“, naveo je Del Pjero.
Posle dalekih destinacija na red je stigla i Srbija, Del Pjero je ambasador Italijanskog fudbalskog kampa za decu od 7 do 14 godina, koji će biti organizivan na terenima Fudbalskog kluba Voždovac u Beogradu.
Stefan Slavković Kepa (levo) i Marko Roksić Roksa, šampioni Evrope u PES-u - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Stručnjaci za Sputnjik: Đoković je GOAT
Svetislav Pešić - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Kari Pešić priprema knjigu, a za Sputnjik kaže: Košarka je za nas – borba!
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala