Stručnjaci za Sputnjik: Đoković je GOAT

© AP Photo / Alberto PezzaliNovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Novak Đoković je na Vimbldonu osvojio 20. Grend slem titulu, čime je potencijalno rešio debatu o najvećem svih vremena i poslao jasnu poruku konkurenciji. Istorijski uspeh srpskog tenisera su za Sputnjik analizirali Saša Ozmo i Nikola Đukić, novinari koji Đokovićev pohod prate godinama.
Đoković je do trećeg uzastopnog, a ukupno šestog trijumfa na Vimbldonu došao posle pobede nad Mateom Beretinijem sa 3-1 u setovima, odnosno nakon što je izgubio ukupno dva seta u sedam odigranih mečeva.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
„Hteo sam da kao Srbin poremetim planove nekim zapadnjacima – mislim da sam uspeo“
Novak ne samo da je podigao novi Grend slem trofej, već sa sa dolaskom do 20. titule izjednačio sa Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom.
Saša Ozmo, novinar Sport kluba, veruje da ovogodišnji trofej na Vimbldonu za Novaka ima poseban značaj.
„Meni je i dalje nestvarno da je on uspeo da osvoji 20. Grend slem titulu, nekako sam se vratio u onu 2016. godinu i pauzu koju je imao posle tog Rolan Garosa, sa više od dve godine bez osvojenog Slema, gde su ga svi već otpisali, a on je posle toga uzeo još osam i sada je na 20. S obzirom na to da su (on, Federer i Nadal) izjednačeni i da svi drugi parametri u ovom trenutku idu Đokoviću u korist, ako sada govorimo o toj debati o najvećem svih vremena, mislim da je on trenutno taj“, kaže Ozmo za Sputnjik.
​Novak na putu do titule nije imao nijednog Top 10 protivnika sem Beretinija u finalu, što ovaj Grend slem trofej čini jednim od najlakše osvojenih za tenisera koji je neretko išao najtežim mogućim putevima do konačnih pobeda.
„Mislim da ovo nije najlakši Slem koji je osvojio, samo zbog tog specifičnog pritiska o kojem je i on govorio da je osećao drugačiju vrstu nervoze pred polufinale i finale. Kada je reč o žrebu, on mu se i te kako otvorio i mislim da je, ako gledamo imena i rejting protivnika, jedino sa čime može da se meri taj US open 2018. godine kada je igrao sa Del Potrom u finalu, ali mu se pre toga nestvarno otvorio žreb, gde je imao Nišikorija u polufinalu, Milmana u četvrtfinalu i zapravo od trećeg kola nije izgubio ni set, a ovde je izgubio samo dva seta kroz ceo turnir. Toliko je teške žrebove imao kroz karijeru, pa i ovaj Rolan Garos je bio ubedljivo najteži put u tom trenutku – Beretini, Nadal, pa Cicipas – tako da je zaslužio da mu se jednom i ovako otvori. Mislim i da je do toga došlo u idealnom trenutku, kada je bio još iscrljpen posle Rolan Garosa i cele priče 'Zlatnom slemu' i svemu ostalom“, dodaje Ozmo, autor knjige „Sportsko novinarstvo“.
Nikola Đukić, novinar RTS-a, ističe to da Novak nije bio na najvišem nivou tokom celog turnira, ali da je do titule došao bez većih problema.
„Prvi utisci su ti da sada verovatno već ne postoji turnir koji Novak ne može da osvoji, pa makar igrao i poprilično loše. Jedan od utisaka je taj da je uzeo titulu izgubivši dva seta, a da nije prikazao, da kažemo, ni 70 odsto prepoznatljivog tenisa. Bilo je tu nekih sitnih problema, najviše pritiska zbog svega onoga što je ta titula nosila. Ako izuzemo sve utiske koji su poprilično poznati i koji se nameću – a to je ta istorija, to je ta 20. titula na grend slemovima i izjednačenje rekorda koji su držali Rodžer i Rafa – imamo taj da je uzeo poprilično rutinski novi Grend slem trofej, a da nije igrao svoj najbolji tenis. Da kažemo da je to jedan od glavnih utisaka“, objašnjava Đukić za Sputnjik.
Đukić ima slično mišljenje kao Ozmo i mnogi drugi, a to je da je poprilično jasno ko je najveći teniser svih vremena, takozvani GOAT.
Novak Đoković poklanja reket devojčici koja je navijala za njega u finalu Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 11.07.2021
Novak oduševio – gest koji će devojčica pamtiti ceo život /video, foto/
„GOAT debata nikada neće biti gotova, zato što je GOAT debata u svakom sportu nešto najgore, a to je subjektivni osećaj svakog onog koji taj sport i gleda. Objektivno bismo mogli da kažemo da je gotova, ili da možda nije gotova, ali da je rešena. Subjektivno bismo mi, kao ljudi koji prate i koji navijaju za Novaka, mogli to isto da kažemo, a neki drugi bi subjektivno rekli nije gotova ili da ide na stranu nekog od druge dvojice. Statistički, opet, možemo da kažemo da je poprilično jasna situacija. Možda će taj US open morati da bude trenutak kada će svi morati da prihvate tu surovu činjenicu – za njih surovu, a za nas vrlo dobru – a to je da Novak svakako jeste... Možda ne najaveći svih vremena u ovom trenutku, ali najbolji svih vremena svakako, te i da se to što svi znamo i što se često ponavlja – potvrđuje. Ono što će biti najveći dokaz tim našim tvrdnjama, da će on na kraju biti najveći svih vremena i poneti tu laskavu GOAT titulu, jeste da sve ono što mi sada vidimo i sva ta merenja i sve te statistike u narednom periodu mogu da budu još ubedljivije. To je ono što će biti nedvosmislena potvrda da je on najbolji svih vremena“, ističe novinar Javnog servisa.
Publika na Vimbldonu nikada nije bila naklonjena Đokoviću, a kuliminiralo je 2019. godine, kada je u finalu pobedio Rodžera Federera. Tada je publika glasno uzvikivala „Rodžer, Rodžer“, Đoković je posle meča otkrio da je on sebe naterao da čuje „Novak, Novak“.
​Đukić je taj meč gledao sa Centralnog terena Vimbldona i, kako kaže, utisci se manje-više i dalje nisu slegli.
„Mislim da je to bio jedan trenutak kada je Novak potpuno i u svojoj glavi naučio kako da se nosi sa svim tim što se dešava oko terena i mislim da sada to mnogo bolje radi do tog finala 2019. On je u tom meču to radio u sebi, preusmeravao je te povike u povike 'Novak, Novak'. Sada smo videli nešto malo drugačiji pritsup, koji mislim da je mogao da ga približi svim tim ljudima koji nisu bili na njegovoj strani, a to je neki neposredan govor, po neki osmeh, videli smo i one pokrete rukom... Iz tog meča je sigurno naučio da na neki, da kažemo, 'šmekerskiji' način uvede i njih u meč, odnosno prebaci publiku na svoju stranu“.
I Ozmo je prisustvovao tom meču, u kojem je Federer vodio 8:7 i 40:15 u petom setu, ali na kraju izgubio, pa smo ga pitali da li situacije u kojima je publika protiv Novaka u stvari pomažu srpskom teniseru.
„Mislim da je to odlično pitanje. Ako biste pitali Novaka na konferenciji za medije, on bi sigurno odgovorio da želi više podrške publike, ali pitanje je kako bi se on ponašao da je zapravo i dobije. Mislim da se toliko navikao na tu ulogu. Svakako da mu prija kada ima podršku, ali svedoci smo – empirija pokazuje da skoro svaki put kada je ušao u sukob sa publikom, da je uspeo to da iznese. Baš je i Ivanišević rekao kako se on hrani time i igra još bolje. To jeste 'floskuletina' koju mi često prosipamo, ali stvarno je dosta toga u tim važnim mečevima uradio na inat. Naravno, bez teniskog kvaliteta ne može, ali sigurno da to nešto dodatno probudi u njemu. I ne samo taj Vimbldon 2019, pa i 2015. isto Vimbldon, pogotovo US open isto 2015. godine. Bilo je nekoliko možda i najvažnijih mečeva u njegovoj karijeri gde je publika bila toliko nastrojena protiv njega, a da je on uspeo da izvuče pobedu“, rekao je Ozmo.
Novaku do kraja sezone slede još dva velika cilja, a to su Olimpijske igre, na kojima još nije odlučio da li će igrati, i US open, na kojem je prošle godine zaustavljen diskvalifikacijom nakon što je nenamerno napucao linijskog sudiju lopticom u vrat.
Đoković će biti veliki favorit na oba turnira, ali naši sagovornici ističu da mu se titula ne sme prevremeno upisati.
Džon Mekinro i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Legende se poklonile Đokoviću
„Vole sportisti inače da kažu da su najteže te titule koje su unapred upisane, jedna od tih je ova vimbldonska. Ne znam koliko je za njega pametno da igra Olimpijske igre, ali hajde da kažemo da ih igra. Sve se u ovoj sezoni svodi na to da Novak Đoković ima jednog protivnika, a njegovo ime je Novak Đoković“, podvukao je Đukić.
„Mislim da i te kako postoji šansa da ne osvoji. Ne volim kada se unapred upisuju titule, na primer Cicipas je vodio 2-0 u finalu Rolan Garosa i svedoci smo kako u tenisu sve može da se jako brzo obrne na jednu ili na drugu stranu. Nadala nikako ne bih otpisao, on je već krenuo da se sprema za beton, igraće Vašington, trenira dugo, doći će revitalizovan. To je čovek koji je tamo četiri puta osvajao titulu. Medvedev, Cicipas, Zverev – svi oni igraju odlično na betonu. Mislim da će biti i naoštrenija i veća konkurencija nego na Vimbldonu, a na Đokoviću će pritisak biti još veći. On je već rekao da je osećao specifičan pritisak i sigurno će on biti još izraženiji na US openu. Dosta će zavisiti i od žreba, a treba uzeti u obzir kada pričamo o svežijoj konkurenciji da je on osvojio tri Grend slema, dok su neki leškarili i zezali se. Ne mislim da mu treba tako brzo upisivati te dve titule“, zaključio je Ozmo.
„Gigant, najbolji u istoriji, dominacija“: Svetski i regionalni mediji o Đokoviću
Federer se oglasio posle Đokovićeve pobede na Vimbldonu
Da li je Vimbldon „alergičan na zastavu Srbije“?
Anketa
Ko je GOAT?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala