„Hteo sam da kao Srbin poremetim planove nekim zapadnjacima – mislim da sam uspeo“

© AP Photo / Alberto PezzaliNajbolji teniser sveta Novak Đoković
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, na Vimbldonu je osvojio svoju 20. Grend slem titulu, a nakon pobede nad Mateom Beretinijem u finalu osvrnuo se na čast koju oseća pri predstavljanju Srbije gde god da igra.
Treći vimbldonski pehar zaredom podigao je Novak u nedelju po podne, šesti ukupni na londonskoj travi. Ujedno se izjednačio sa Rafaelom Nadalom i Rodžerom Federerom kao rekorderima po broju Grend slem titula, i najavio da se ovde neće zaustaviti.
Sam Federer mu je odmah nakon finala čestitao na uspehu, a ni teniske legende poput Matsa Vilandera, Džona Mekinroa i Tima Henmana nisu ostale bez reči hvale za ovaj uspeh dostojan najboljeg tenisera svih vremena.
Džon Mekinro i Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Legende se poklonile Đokoviću
Novak se u izjavi za Javni servis Srbije osvrnuo na svoje teniske početke, naveo da je uvek gladan trofeja, ali i da mu je velika čast što predstavlja malu Srbiju u svetu.
„Za mene predstavljati Srbiju u svetu kao sportista nije opterećenje, naprotiv. Ja sam želeo da se dokažem u globalnom sportu, koji je sport zapadnog sveta uglavnom. Hteo sam baš u takvom sportu nekako da, kao Srbin iz male zemlje, dođem i poremetim planove nekim zapadnjacima. Mislim da sam uspeo u tome. Čast mi je da mogu da budem u poziciji da nosim grb i zastavu gde god da igram“, rekao je Đoković.
Na pitanje šta bi rekao četvorogodišnjem Novaku koji tek uzima reket u ruke, Đoković je rekao da bi ga savetovao da veruje u svoje snove, jer će se ostvariti.
„Vimbldon je uvek za mene bio turnir iz snova. Sa četiri godine sam se prvi put upoznao sa tenisom. Mislim da sam prvo vimbldonsko finale gledao '92 godine, Sampras je igrao. Tu mi je on postao inspiracija kao igrač, ali i ovaj turnir. Snovi su se ostvarili 2011. godine – da budem broj 1 na svetu i da osvojim Vimbldon prvi put, da okusim vimbldonsku travu, da se vratim za Srbiju i proslavim sa svojim narodom. To je bilo nezaboravno iskustvo, koje se doživi jednom u životu", rekao je Novak i zahvalio se svima na podršci.
Đoković je istakao da se ovim uspehom neće zaustaviti te da je uvek „gladan“ trofeja.
„Najvažniji razlog zašto se još uvek bavim profesionalno tenisom je što imam nove ciljeve i što želim da ispisujem nove stranice istorije ovog sporta. Obožavam tenis, igram i sa svojim sinom, prijateljima, braćom. Ali, da bi bio na vrhunskom nivou moraš da imaš najviše ciljeve – Grend slemovi, broj 1 na svetu, reprezentacija Dejvis kup. To je ono što me pokreće, što u meni izaziva najlepšu emociju kao sportiste. Idemo dalje“, poručio je Đoković iz Londona.
Novak je imao savet za mlađe generacije, koje su tek na putu da pronađu sebe.
„Savet je da pronađu nešto što im izaziva leptiriće u stomaku. Da li je u pitanju sport, nauka, medicina, štagod. Nešto što ih čini srećnim. Na kraju krajeva, sve se svodi na to kako se ti osećaš. I kad se pri kraju života osvrneš to je sve što ostaje, kako si proveo život. Da li si imao malo ili puno tih trenutaka kada si se osećao srećno, zadovoljno, lepo, ispunjeno“, zaključio je najbolji teniser sveta.
Podsetimo, nedavno je za Sputnjik sport govorio Srđan Đoković, Novakov otac, o sinu, njegovom odnosu prema Srbiji, ali i odnosu zapadnog sveta prema njemu.
Novak oduševio – gest koji će devojčica pamtiti ceo život /video, foto/
Federer se oglasio posle Đokovićeve pobede na Vimbldonu
Đoković podsetio na snove sedmogodišnjeg dečaka iz Srbije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala