Srbin sa „krova“ Evrope za Sputnjik: Da mi je neko rekao...

© Foto : Fudbalski savez Srbije (FSS)Stefan Slavković Kepa (levo) i Marko Roksić Roksa, šampioni Evrope u PES-u
Stefan Slavković Kepa (levo) i Marko Roksić Roksa, šampioni Evrope u PES-u - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2021
Pratite nas
Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira na Evropsko prvenstvo više od 20 godina, ali je istovremeno i 2021. godine postala šampion Evrope. Kako je to moguće za Sputnjik je otkrio Marko Roksić Roksa, član reprezentacije naše zemlje u popularnoj video-igrici – PES (Pro Evolution Soccer).
Marko Roksić je zajedno sa Stefanom Slavkovićem Kepom postao šampion Evrope savladavši Poljsku 3-1 u pobedama u velikom finalu elektronskog Evra.
Nakon što pre godinu dana nisu uspeli da osvoje zlatnu medalju, pošto je od njih bolja bila Italija u finalu, srpski reprezentativci u planetarno popularnoj video-igrici su ovog puta bili bez premca najbolji.
„Bukvalno nam je bilo kao da smo manje-više to i očekivali. Nije da nekoga potcenjujemo, ali i prošli put je, ako mene pitate, trebalo da osvojimo, ali ovo je bio kao neki vrhunac gde smo potpuno zasluženo postali šampioni“, kaže Marko Roksić u intervjuu za Sputnjik.
Srbija ne samo da je nadigrala konkurenciju, već je to uradila dominirajući prvenstvom. U prvom kolu pobeđena je Turska sa ukupnih 7-3, a zatim je nadigrana i Poljska sa 3-2. Prvi meč nokaut faze, odnosno četvrtfinala, rezultirao je pobedom Srbije nad Grčkom od 2-1, u polufinalu je pala Francuska sa 2-1, a u finalu je nadigrana ponovo Poljska, ovog puta sa ukupnih 3-1.

„Desilo se da sam ja igrao malo bolje, da sam imao više pobeda, ali generalno, kada smo Stefan i ja u tandemu, teško da neko može da nam parira. Ne samo kod nas, nego smo to sada pokazali i u Evropi – ako jedan zakaže, drugi je tu da podrži, a to smo pokazali u finalu, gde smo pobedili rutinski. Kada je bilo najbitnije, on je pokazao da je jedan od najboljih i kod nas i u Evropi“.

Roksić je bio i najbolji individualni strelac turnira i usput je konkurenciju ostavio „u prašini“.
„Ja sam individualno dao 23 gola ukupno. Imao sam jednu utakmicu protiv Grčke, gde sam postigao devet pogodaka, ali i bez te utakmice bih bio najbolji strelac, jer je drugi strelac imao 12 ili 13 golova. Ja uvek igram na gol više, ali mislim da sam čak i najmanje golova primio. Prvi gol sam primio u četvrtfinalu baš protiv te Grčke, gde sam pobedio 9:1. Pre toga sam dobio 4:0, 3:0, 1:0, pa tu Grčku... U polufinalu sam dobio obe po 1:0, tako da sam primio dva gola u finalu“.
Roksa je imao i poruku za sve klince koji su zaljubljeni u fudbal i igrice, pa potajno maštaju da od strasti mogu da naprave karijeru.
„Kada kaže neko da ne treba da se bavite time, ja gledam po sebi – meni se život promenio maksimalno kada sam krenuo da igram PES. Da može da se uradi nešto od toga – može, ali, opet, ne treba se posvetiti samo tome, da se samo sedi kući i da se igraju igrice. Mora da se živi život, a ako se desi i potrefi se da osvoji neki turnir, ako ima kvalitet, može da pokuša da 'gura', da pokuša da istraje u tome“, rekao je naš šampion Evrope.
Uz šaljivu poruku, Roksić poručuje da ni on sam nije verovao da će mu se život pretvoriti u to što je danas.

„Treba da se bavi fudbalom i ostalim stvarima, ali i da ne misli da će da bude bolji od mene i Kepe, jer ćemo mi da vladamo. Ja sam ovo počeo da ozbiljnije igram pre dve, tri godine i eto dokle sam dogurao od tada, ali da mi je neko tada rekao da će se desiti sve što se desilo, rekao bih mu: 'Ma daj, ti si lud“.

Naš sagovornik ističe da je podrška od strane domaćih, ali i stranih PES-ovaca bila velika, a da su pohvale stigle sa svih strana.
„Generalno ima dosta ljudi koji prate, svi znaju da smo Stefan i ja jedni od najboljih. Mislim da je prošle godine bila veća podrška, jer ove godine nisu bile kvalifikacije, pa su neki to malo teže podneli, jer su prošle godine bile kvalifikacije (za reprezentaciju), a ove godine nisu, pa je Savez odlučio da igramo samo Stefan i ja. Neki drugi igrači nisu to baš najbolje prihvatili, ali su nam posle uspeha čestitali svi. Što se tiče stranih navijača, svi oni sa kojima igramo tu PES zvaničnu ligu su nam čestitali i svi su bili oduševljeni, puni reči hvale i za mene i za Stefana. Gledali su nas, pratili su nas, niko nije rekao da smo imali sreće, već su svi rekli da je bilo potpuno zasluženo i da smo ovaj turnir odigrali perfektno“.
Razvoj esporta (elektronskog sporta) napreduje iz godine u godinu, a ulazak fudbalskih klubova značajno je podigao novčane nagrade i popularnost PES-a u profesionalnim vodama. Marko i Stefan su minule sezone nastupali za italijanskog giganta Romu, koji je samo jedan od klubova koji su se upustili u esport, pored Mančester sitija, Pari Sen Žermena, Bajern Minhena, Šalkea...
Sajam video-igara u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2021
Hrvat zarađuje 2,7 miliona dolara godišnje – igrajući igrice /video/
„Stefan i ja smo ove godine nastupali za Romu. Znači to kada sve više i više klubova ulaže, ali kada poredimo sa LoL-om (Leage of Legends) i Kanter-Strajkom (CS:GO) – Konami (kompanija koja je napravila PES) tek počinje da ulaže u esport i ulaže sve više i više novca, ali to i dalje nije na tolikom nivou. Dosad je to bilo 3 na 3, a sada se šuška da će od sledeće godine da vrate 1 na 1. E sad, kako će to klubovi da organizuju i kako će to biti ne znamo. Generalno, u poslednje dve godine je bilo super, prošle je korona pokvarila malo toga. Mi smo prošle godine nastupali za Nant i putovali smo u Barselonu svake dve nedelje, imali smo tamo takmičenja, a ove godine, dok smo igrali za Romu, igrali smo samo od kuće, sem jednom kada smo otputovali za Rim – i to je to. Ali, znači sve to dosta, priča se da će ući u ligu Lacio, Napoli i još neki klubovi, možda i Rendžers u tu ligu gde je već Seltik... Što više klubova, to bolje za nas“.
PES je u poslednjih nekoliko godina značajno dobio na popularnosti kao esport, ali je i dalje daleko od najvećih giganata elektronskog sporta.
„Iskreno, da dostignemo neki vrhunac kao što je Kanter-Strajk ili Lol, teško baš. Na primer, FIFA kao FIFA ima dosta turnira, dok u PES-u ima dva, tri turnira godišnje i to je to. Mislim da nije propraćeno baš sjajno. Mi kad smo počinjali ligu, oni tu ligu izbace dve, tri nedelje pred početak, dok se u FIFA zna – izađe igrica u oktobru, već sredinom oktobra ili u novembru se zna tačno šta će i kako biti. PES nekako previše čuvaju, izbacuju ga nedelju dana pred ligu i onda nema preterano mnogo pregleda. Svi ovi igrači koji su igrali profesionalnu ligu bili plaćeni, ali ne znam kako oni taj novac 'vraćaju', da li to ide preko marketinga ili... Mi smo prvi put bili u Romi, to je Romi bilo prvo učešće i mi smo završili drugi u regularnom delu. Oni su zadovoljni, ali kako će i šta biti dalje, ne znam, ali nadam se da će vremenom biti sve više i više turnira i da će možda jednog dana ti turniri i novac biti na ozbiljnom nivou, ali ne verujem da će dostići nivo Kanter-Strajka i LoL-a“, zaključio je Roksić razgovor za Sputnjik.
Roksa je nedavno bio gost naše emisije „Tehnogram“, gde je opširnije govorio o tome kako džojstikom do novca.
Jedan od najboljih košarkaša na svetu investirao milione u esport
Igra stara 1.500 godina doživela je novu mladost i preuzela internet
Najskuplji fudbaler planete dominira – igrajući igrice /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala