„Niko u centralnoj Aziji ne želi da bude talac Amerike“: Lavrov o vojnim bazama SAD u regionu

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaLavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu
Lavrov: Pogoršava se situacija u Avganistanu, ako bude potrebe angažovaćemo bazu u Tadžikistanu - Sputnik Srbija, 1920, 12.07.2021
Pratite nas
Amerika nastoji da osigura svoje vojno prisustvo u regionu posle povlačenja iz Avganistana i da tako utiče na situaciju, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov komentarišući mogućnosti za formiranje američkih vojnih baza u centralnoj Aziji. To ne bi bilo u interesu bezbednosti regiona, istakao je on.
„Glavno pitanje je za Amerikance: ako oni koji su tamo (u Avganistanu) imali u određenom momentu kontingent NATO od 100.000 vojnika, tokom 20 godina ništa nisu uspeli da postignu nalazeći se u samoj zemlji, kakve rezultate misle da ostvare sa znatno manjim prisustvom izvan granica Avganistana?“, upitao je Lavrov na konferenciji za novinare posle susreta sa sudanskim kolegom.
Odgovor je, kaže, jasan.
„Pre svega postoji želja da jednostavno osiguraju svoje vojno prisustvo u tom regionu i da tako utiču na situaciju. To svi shvataju i svi će polaziti od onih obaveza koje postoje u okviru različitih struktura“, rekao je ruski ministar.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Zaharova: Talibani kontrolišu skoro dve trećine granice Avganistana  i Tadžikistana
Komentarišući perspektive za formiranje američkih baza u centralnoj Aziji on je izrazio sumnju da bi neka zemlja regiona bila zainteresovana da postane talac politike SAD.
„Ne mislim da bi u bilo čijem interesu bilo da se pretvori u taoca takve politike, takvih namera SAD, izazivajući odgovor “, rekao je Lavrov.
Lavrov ističe da pitanje prisustva stranih snaga na teritoriji zemalja ODKB treba da bude usaglašeno u okviru same organizacije.
Formiranje novih vojnih baza ne bi bilo u skladu sa interesima bezbednosti u centralnoj Aziji, naglašava ruski ministar.
„Ne treba pitati njih (SAD) o tome kakve planove imaju zemlje u centralnoj Aziji, već te zemlje. Što se tiče drugih država centralne Azije – Kazahstan, Tadžikistan, Kirgistan  - one su članice ODKB. Sva pitanja o prisustvu stranih vojnika na teritoriji bilo koje članice ODKB treba da bude usaglašeno u samoj organizaciji“, rekao je on.
Podsetimo, Vašington ubrzano povlači svoje snage iz Avganistana, 20 godina nakon početka misije. 
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala