Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Zaharova: Talibani kontrolišu skoro dve trećine granice Avganistana  i Tadžikistana

© Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nas
Pripadnici talibana (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) kontrolišu dve trećine granice izmeću Avganistana i Tadžikistana, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.
„Konstatujemo da je došlo do rasta napetosti na avganistansko-tadžikistanskoj granici. Talibani su za kratko vreme zauzeli veći deo pograničnih rejona i sada kontrolišu skoro dve trećine granice s Tadžikistanom“, rekla je Zaharova na redovnom brifingu za novinare.
Podsetimo, američke snage povlače se iz Avganistana dok je u zemlji u toku sukob između vladinih snaga i militanata tog radikalnog pokreta koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.
Talibani, Avganistan - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Kriza u Avganistanu
Avganistanski zvaničnik: Talibani zauzeli glavni granični prelaz sa Iranom
Zaharova je navela da će Rusija i ODKB odlučno delovati kako bi sprečili bilo kakvu agresiju ili provokacije u toj oblasti.
„Rast napetosti na južnim granicama našeg saveznika u ODKB ne može da ne izaziva zabrinutost. Moskva i Dušanbe imaju aktivne kontakte i pomno pratimo situaciju na granici… U slučaju da bude neophodno biće primenjene dodatne mere u duhu rusko-tadžikistanskog savezništva kako bi se onemogućila agresija i teritorijalne provokacije“, rekla je ona.
U tom kontekstu ona je navela da ruska vojna baza u Tadžikistanu ima na raspolaganju sve što je potrebno da bi mogla da pomogne toj zemlji u kontroli situacije na granici sa Avganistanom.
Rusija, kako je rekla, poziva strane avganistanskog sukoba da pokažu uzdržanost i da izbegavaju širenje napetosti izvan granica Avganistana.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala