Orban objasnio novu podelu u EU

© Tanjug / APViktor Orban i Janez Janša
Viktor Orban i Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
U EU više nema podela na stare i nove članice, već se ona danas deli na države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države srednje Evrope koje te procese kontrolišu, stabilne su, imaju nizak nivo duga i visoke najave rasta, rekao je mađarski premijer Viktor Orban.
Imamo sreću da u ova teška vremena Slovenija predsedava Evropskom unijom, a da njenu vladu vodi Janez Janša, rekao je mađarski premijer Viktor Orban u Ljubljani, gde se održava sastanak predsednika vlada Višegradske grupe (V4).
Viktor Orban, Robert Abela i Janez Janša - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Janša brani Orbana: „Zapad EU primenjuje dvostruke standarde“
Mađarska je od Poljske preuzela rotacijsko predsedavanje Višegradskom grupom srednjeevropskih država.
Predsednici vlada V4 u petak su u Ljubljani razgovarali o aktuelnim evropskim temama, a sastali su se i sa slovenačkim premijerom Janšom čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje Većem Evropske unije.
Orban je naveo da u EU više nema podela na stare i nove članice nego da se ona danas deli na one države čiji je nacionalni dug visok, a imaju mali rast i probleme s nekontrolisanim migracijama, dok su s druge strane stabilne države u srednjoj Evropi koje te procese kontrolišu i imaju stabilnost, nizak nivo duga i visoke najave rasta.
„Janša ima težak i odgovoran zadatak da te dve kategorije država poveže“, kazao je Orban.
Dodao je kako Janša, zbog svog iskustva kada se borio protiv komunizma ima, za razliku od nekih zapadnih lidera, pogled na „istorijski horizont“, pa je zato blizak u pogledima s liderima iz zemalja srednje i istočne Evrope.
Zato je Janša, kad procenjuje šta su u EU bitna, a šta marginalna pitanja, drugačiji od Evropskog parlamenta koji se po Orbanovim rečima ne koncentriše na prave i „realne“ teme i tako gubi energiju na političke sporove koji su „protivni evropskoj budućnosti“, preneo je Jutarnji list.
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Superdržava, EU imperija, Srbija: Kako je Orban naljutio Brisel i čime mu prete iz sedišta EU
Evropski parlament se bavi nebitnim temama i vodi „džihad protiv vladavine prava“, kazao je Orban.
Pogledi država Višegradske grupe o oporavku Evrope nakon pandemije kovida-19, o migracijama, klimatskim ciljevima i širenju na zapadni Balkan u „velikoj meri“ se podudaraju s prioritetima Slovenije koje je postavila za svoje predsedavanje EU, izjavio je Janša nakon sastanka s predsednicima vlada V4.
Čelnici država Višegradske grupe naveli su nakon sastanka da Evropsku uniju treba da brine situacija s migracijama prema Evropi koja se, po njihovim rečima, može očekivati iz Avganistana, pošto ga u celosti napuste američki vojnici, ali isto tako iz iz subsaharske Afrike, gdje je bezbednosna situacija takođe teška.
Janša i lideri Višegradske grupe izjasnili su se za širenje Evropske unije prema jugoistoku, te za proširenje šengenskog područja.
Janša je kazao da je Slovenija za konkretne korake u procesu širenja Evropske unije na države zapadnog Balkana jer bi ona tako strateškim potezom odgovorila na „brojne izazove“ u evropskom bližem susedstvu.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala