Superdržava, EU imperija, Srbija: Kako je Orban naljutio Brisel i čime mu prete iz sedišta EU

© AFP 2023 / Attila KisbenedekPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban  - Sputnik Srbija, 1920, 07.07.2021
Pratite nas
Premijer Mađarske Viktor Orban je, objavljivanjem oglasa u austrijskoj štampi, nastavio svoju kampanju predstavljanja stavova Budimpešte o budućnosti Evropske unije, u kojoj se, između ostalog, zalaže i za prijem Srbije u EU. U isto vreme, nastavljen je i sukob Orbana i administracije EU u Briselu.
Nakon Nemačke, skandinavskih zemalja i Hrvatske, oglas mađarske vlade objavljen je preko cele strane u bečkom dnevniku „Prese“.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 01.07.2021
Mađarska vizija: Orban ruši „evropsko carstvo“, a saveznika vidi u Srbiji
Inače, švedski javni servis tvrdi da je belgijska štampa odbila da objavi oglas mađarske vlade, preneo je Tanjug.
U oglasu u bečkom dnevniku, Orban kritikuje Brisel zbog stvaranja „super države“ bez odobrenja članica.
U tekstu pod naslovom „O budućnosti EU - mađarski predlozi“, nalazi se sedam predloga, od kojih se poslednja tačka tiče Srbije.
„Srbija mora, kao članica, biti primljena u EU“, navodi se u oglasu koji nosi potpis Orbana.
U prvoj tački, Mađarska ukazuje da Brisel uspostavlja superdržavu, iako mu niko nije dao odobrenje za to.
„Mi kažemo „ne“ evropskoj imperiji", poručuje Budimpešta.
Mađarska se dalje zalaze za izmenu osnovnog sporazuma EU i brisanje cilja „sve tešnjeg jedinstva evropskih naroda“ i, takođe, želi da odluke donose izabrani političari.
„Snaga evropske integracije se crpi iz zajedničkih evropskih uspeha. Ako ne možemo biti zajedno uspešniji nego što bi bili sami, onda je to kraj EU“, poručuje se u oglasu.
Naredna decenija, piše u oglasu, biće vreme opasnih izazova - prete masovna migracija i pandemija.
„Moramo štititi građane Evrope“, poruka je Orbana.
Sa druge strane, nastavljene su kritike Orbana i Mađarske iz Brisela i EU.
Kao povod da mađarski premijer završi na „crnoj listi“ EU navedeni su Zakon o zabrani promovisanja LGBT sadržaja u školama i navodne zloupotrebe EU fondova.
Evropski parlamentarci iz komiteta za kontrolu budžeta EU pozvali su predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da iskoristi novi EU zakon i zamrzne sredstva namenjena Mađarskoj zbog „teških kršenja vladavine prava“, piše britanski „Gardijan“.
Očekuje se da će Evropski parlament osuditi zakon sutra i pozvati komisiju da pokrene ubrzani postupak protiv Mađarske zbog diskriminacije LGBT populacije.
Pre nego što je mađarski parlament usvoji zakon koji u Briselu smatraju spornim, zemlje članice EU i evroparlamentarci su bili uznemireni i iznervirani načinom na koji je Budimpešta trošila EU sredstva. Tvrdili su da je Orbanov zet dobio ugovor za postavljanje ulične rasvete, te da Orbanovo rodno selo sada ima turistički voz koji saobraća kroz njega.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Orbanovo odlučno ne „evropskom carstvu“ i u nemačkom „Bildu“ /foto/
Evropski poslanici su za ovo saznali preko izveštaja trojice akademika koji su zaključili da je po sredi „teško kršenje vladavine zakona“, na osnovu čega EU ima pravno pokriće da suspenduje isplate Mađarskoj, piše „Gardijan“.
Trojica profesora evropskog prava navode da je „nedostatkom transparentnog korišćenja EU fondova, nedostatkom efikasnog nacionalnog tužilaštva i manjkom garancija za nezavisnost pravosuđa pokazano da je Mađarska već prekršila osnovne principe vladavine prava“.
Takođe, pominju se laboratorije u 43 mađarske škole, finansirane iz EU fondova sa po milion evra, gde su navodno utvrđene neregularnosti u trošenju novca, te je tražen povratak novca.
Evroposlanici ne navode koliko sredstava namenjenih Mađarskoj treba da bude zamrznuto. Mađarska je 2018. primila 6,3 milijarde evra od EU, što je ekvivalent nekih pet odsto njene ekonomije. Mađarska vlada zatražila je dodatnih 7,2 milijarde evra iz EU fonda za oporavak od posledica virusa korona.
Međutim, Mađarska nije ostala nema na ovakve pretnje. Još ranije pokrenula je pred Evropskim sudom pitanje zakonitosti EU zakona o vladavini prava. Takođe, Mađarska i Poljska nedavno su uspele da uspore i na neko vreme čak i blokiraju donošenje EU budžeta i fonda za oporavak.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala