Orbanovo odlučno ne „evropskom carstvu“ i u nemačkom „Bildu“ /foto/

© AP Photo / Geoffroy van der HasseltViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 06.07.2021
Pratite nas
Mađarski vlada na čelu sa premijerom Viktorom Orbanom objavila je predloge za budućnost Evropske unije u vidu oglasa i u štampanom izdanju nemačkog "Bilda". U tekstu pod nazivom "O budućnosti Evropske unije" je sedam predloga iza kojih stoji Mađarska, a u poslednjoj tački se nalazi Srbija, za koju se predlaže da mora postati deo EU.
Sedam mađarskih predloga za EU najpre su bili objavljeni u hrvatskim medijima i izazvali su veliku buru u hrvatskoj javnosti. Kako prenose mediji, mađarska vizija Unije objavljena je u brojnim svetskim medijima.
Među predlozima mađarske vlade, podsećamo, stoji odlučno protivljenje stvaranju „evropskog carstva“, i uz to, zahteva se i da Srbija postane član Evropske unije.

Predlozi Mađarske o budućnosti EU

  1. U Briselu grade takvu superdržavu za koju niko nije dao ovlašćenje. Mi kažemo "ne" evropskom carstvu.
  2. Integracija je sredstvo, a ne sama sebi svrha. Iz Temeljnih ugovora EU treba obrisati postavljanje cilja "sve tešnje povezane unije između naroda Evrope".
  3. Odluke neka donose izabrani lideri, a ne međunarodne nevladine organizacije! Kažemo "ne" uplivu sa strane u vladavinu prava.
  4. Snagu evropske integracije daju zajednički ekonomski uspesi. Ako zajedno ne možemo da budemo uspešniji nego pojedinačno, onda je to kraj Evropske unije.
  5. Sledeća decenija biće razdoblje opasnih izazova - ugrožavaju nas masovne migracije i pandemije. Moramo zaštititi ljude u Evropi.
  6. Moramo da vratimo evropsku demokratiju. Evropski parlament se pokazao kao slepa ulica - zastupa isključivo sopstvene ideološke i institucionalne interese. Potrebno je povećati uloge nacionalnih parlamenata.
  7. Srbiju treba primiti u članstvo Evropske unije.
Odgovor na pitanje - zašto je Viktor Orban odlučio da kaže ne „evropskom carstvu“ i međunarodnim nevladinim organizacijama, možete pronaći u emisiji „Novi Sputnjik poredak“.
Pročitajte još:
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala