Bivši talibani sa oružjem pre njihovog predavanja u Džalalabadu, 2015. - Sputnik Srbija, 1920
Kriza u Avganistanu
Najnovije informacije, fotografije i video snimci, kao i reakcije iz celog sveta na novonastalu krizu u Avganistanu...

Talibani: Nećemo koristiti Avganistan za napad na druge zemlje

© REUTERS / PARWIZAvganistanski vojnici patroliraju u pokrajini Lagman
Avganistanski vojnici patroliraju u pokrajini Lagman - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Delegacija pokreta Taliban (organizacija zabranjena u Rusiji) sastala se sa specijalnim izaslanikom ruskog predsednika za Avganistan, direktorom drugog odeljenja za Aziju Ministarstva spoljnih poslova Zamirom Kabulovom, navodi se u izjavi političke kancelarije pokreta.
„Na sastanku je delegacija Islamskog emirata (samoimenovanje talibanskog sistema upravljanja) ponovila svoj stav da avganistanska zemlja neće biti upotrebljena ni protiv koga“, ističe se u saopštenju.
Predstavnici pokreta takođe su izjavili da su zainteresovani za postizanje održivog mira u Avganistanu. Osim toga, uveravali su da će granični prelazi sa susednim zemljama raditi uobičajeno.
Sa svoje strane, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da su predstavnici talibanskog pokreta potvrdili svoju zainteresovanost za postizanje održivog mira u zemlji putem pregovora, uzimajući u obzir interese svih etničkih grupa stanovništva zemlje, kao i spremnost da poštuju ljudska prava, uključujući prava žena u okviru islamskih normi i avganistanskih tradicija.
Avganistanski talibani - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Kriza u Avganistanu
Talibani postavili zastavu na granici sa Tadžikistanom /video/
Tokom konsultacija, ruska strana je izrazila zabrinutost zbog eskalacije u severnim regionima Avganistana. Talibani su izjavili da nisu prekršili granice država Srednje Azije, a takođe su garantovali bezbednost diplomatskih predstavništava na teritoriji Avganistana.
Takođe je istaknuta čvrsta odlučnost grupe da se bori protiv pretnji DAEŠ-a (organizacija zabranjena u Rusiji) u Avganistanu i da iskoreni proizvodnju narkotika u zemlji nakon završetka građanskog rata, zaključuje se u saopštenju Ministarstva.
Poseta delegacije Moskvi trajaće dva dana. Na čelu delegacije je jedan od lidera političke kancelarije pokreta u Kataru, Šahabudin Delavar, šef odeljenja za odnose sa avganistanskim građanima.
U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.
Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala