Sin je nadmašio slavnog oca i ušao u legendu

© AP Photo / Andy RainKasper Šmajhel, golman Danske
Kasper Šmajhel, golman Danske - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Danski golman Kasper Šmajhel fantastičnim intervencijama, herojstvom i patriotizmom na Evropskom prvenstvu s razlogom je postao miljenik navijača svoje zemlje i dostojan naslednik prezimena svog oca Petera.
Čuvar mreže Lestera, na startu evropske fudbalske smotre tokom utakmice Danske i Finske i šokantnog događaja sa Kristijanom Eriksenom, herojski je reagovao i bio jedan od glavnih šrafova hitre reakcije medicinskog tima koji je spasao život veznom igraču danske reprezentacije.
Kasper Šmajhel - Sputnik Srbija, 1920, 13.06.2021
Otac je legenda, a sin – heroj!
Sin jednog od najpoznatijih golmana svih vremena, Petera Šmajhela, verovatno više neće imati titulu „sina“ ispred svog imena, pošto je fantastičnom odbranom tokom čitavog prvenstva ućutkao sve one koji koji veruju da mu je tata sređivao aranžmane.
Naime, Kasper je tokom EURO odbranio fenomenalnih 17 šuteva u okvir njegove mreže, od kojih je čak devet bilo na polufinalnoj utakmici protiv Engleske.
Odbranio je Šmajhel i onaj kontroverzni penal po kom će ostati upamćena završnica Evropskog prvenstva, ali je ipak Hari Kejn bio spretniji i zatresao mrežu Danske što je bilo dovoljno za prolazak Engleza u njihovo prvo finale međunarodnog takmičenja nakon 1966. godine.
Čuvar mreže Danske nije se libio ni da uz šarmantni osmeh Engleze vrati u realnost uoči polufinalne utakmice, iako je možda time navukao gnev čelnika Lestera, a njegova izjava samo potvrđuje koliki je patriota i koliko je žarko želeo da njegova ekipa ostvari dobar uspeh na takmičenju.
Još jedan podatak zbog kog će Danci da veličaju Šmajhela, to je da je sa devet odbrana u polufinalu EURO nadmašio sve ostale golmane Danske u istoriji njenih nastupa na kontinentalnim takmičenjima, uključujući i svog oca.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Stepijeva kontra: San o 1992. godini
Šta bi tek bilo da nije bilo arbitra Danija Makelija koji je presudio u korist domaćeg tima na Vembliju, nakon čega Danci nisu imali ni snage ni volje u pohodu da ponove 1992?
Ostaće žal za propuštenom prilikom, ali će Kasper Šmajhel zasigurno ostati upamćen kao legenda danske fudbalske reprezentacije na EURO 2020.
Kako su Danci „pokradeni“ na EP – dve lopte i laser u trenutku penala
Danska je od 107. minuta bila bitku sa desetoricom
Sterling progovorio o penalu: „Dodirnuo me je...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala