Stepijeva kontra: San o 1992. godini

© AP Photo / Hans PunzDragoslav Stepanović
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Stigosmo i do četvrtfinala Evropskog prvenstva gde su ostali oni najsnalažljiviji. Neki najbolji otišli su kući, što je slučaj sa Francuzima, Nemcima, Portugalcima, a neki su se izborili za svoje mesto među osam najboljih reprezentacija na Starom kontinentu.
​Nemačka nacija je razočarana, vidi se to na svakom koraku kada izađete da prošetate gradom. Joakim Lev koji je 15 godina bio selektor, sada je bivši i na njegovo mesto dolazi Hansi Flik. 
Francuski reprezentativac Kilijan Mbape nakom promašaja u produžecima - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Perina rabona: Opelo za „grupu smrti“
Lev je u poslednje tri godine i na poslednje tri utakmice imao vrlo malo uspeha, a prvi znak da nešto ne funkcioniše videlo se još na Mundijalu u Rusiji kada su ispali još u prvoj fazi, što je za Nemce nešto neverovatno.
Joakim nije pripremio ekipu za osvajanje titule, iako bi im se pobedom nad Engleskom otvorila sva vrata da dođu do titule prvaka Evrope, s obzirom na to da Englezi idu na Ukrajince, a kasnije ukrštaju sa pobednikom duela Danska - Češka.
U Nemačkoj je sve bilo spremno za slavlje, svi su se radovali redovnoj mušteriji Engleskoj, počeli su da se otvaraju kafići, restorani, bašte. Organizovano je zajedničko gledanje utakmica, imali su jednu lepu šansu da povrate barem delić onog što su izgubili tokom 18 meseci pandemije virusa korona jer nisu imali goste. Ali... Nemci su ispali sada je sve to propalo. 
Koga će ljudi da gledaju ovde ako im je reprezentacija ispala... Mislim da je direktor i menadžer Oliver Birof, čovek koji je iznad Leva morao još 2018. godine posle Mundijala u Rusiji da vidi da nešto opasno ne štima i da razmišlja o dovođenju novog selektora. Videlo se tada da je došlo do prezasićenja kod Leva.
​Naravno, nije samo on kriv, i igrači snose odgovornost jer su mnogi podbacili. A do Katara ima samo godinu dana, Flik će morati nekima da se zahvali, neki bi to trebalo da učine sami, ali treba naći tim i pobedničku formulu do narednog Svetskog prvenstva koje je iza ćoška.
Mada, ovaj neuspeh Nemaca bi trebalo da olakša posao novom selektoru, jer da je Lev uzeo titulu teško bi mu bilo. Ovako, mediji pišu da je Lev sam sebi presudio svojom tvrdoglavošću.
Englezi koji su do sada već pet puta na velikim takmičenjima gubili od Nemaca, sada su znali da iskoriste. Uvek su očekivali da se desi čudo i da će ih pobediti, i eto, dogodilo se. Nisu primili gol na turniru, imaju dobru defanzivu iz koje su napravili zamah kroz te utakmice, i otvara im se možda put da posle 1966. godine ponovo uzmu titulu.
Takav je fudbal!
U Engleskoj - kolevci fudbala ulaže se ogroman novac, pre svega novac od TV prava, fudbal je tamo atraktivan za njega se živi. I zato imaju velike šanse da se popnu na krov Evrope. Ali, moram da apostrofiram da neka od tri reprezentacije za koje sam pisao na početku turnira - Italijani, Belgijanci i Španci, da isto tako može da ode do kraja.
E sad, moram da istaknem i Dance koji igraju fantastičan fudbal i prava su ekipa. Setimo se samo kako su 1992. godine Danci iz Mekdonaldsa otišli na Evropsko prvenstvo umesto Jugoslavije koja je bila pod sankcijama, bio je embargo, a onda su se Skandinavci popeli na krov Evrope.
​Sanjaju da im se ponovi takav rezultat. Sećam se da se tada pisalo u novinama da su s godišnjeg odmora pozvani da idu na Evropsko prvenstvo, a onda su u finalu pobedili Nemačku.
Sve što im se na otvaranju turnira dogodilo, kada im je zamalo na terenu preminuo najbolji igrač Kristijan Eriksen, može da bude okidač da ekipa koja ima jedan cilj, istraje u njemu.
Da iznenade sve i da budu prvaci Evrope. Imaju prednost u susretu sa Česima, pa ukoliko prođu idu na Engleze. Jesu tu Englezi favoriti, ali sve može da se dogodi, mogu da ih iznenade Danci.
Što se tiče Francuza, oni su razočarali, a Gavranović koji je ušao sa klupe i postigao taj gol u zaustavnom vremenu koji je utakmicu odveo u produžetak me je oduševio. Taj čovek kad god uđe na teren nešto se dogodi. I prosto mi nije jasno zbog čega nije starter. Strašan napadač, s neverovatnim osećajem za gol.
Kada su ti Francuzi otišli kući, onda sam razmišljao o tome kako sva ta talentovana grupa igrača - Mbape, Benzema, Grizman ne mogu ništa da urade. Ne vredi mnogo taj talenat ukoliko ne daš sve od sebe svaku utakmicu. A Nemci koji nemaju toliko talentovanih igrača 90 minuta rade ono što im se kaže. E zato su tri puta bili evropski i svetski prvaci. Bili su 12 puta u finalu, a osvojili su šest titula.
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Ćiro Blažević za Sputnjik: Teško mi je zbog Hrvatske, a Srbija – nedostaje
Što se tiče Švajcaraca koji su eliminisali Francuze, mislim da će ispasti od Španaca koji podižu nivo igre iz utakmice u utakmicu, videlo se to protiv Hrvata koje su dobili na produžetke u ludom meču sa osam golova - 5:3
Spektakl očekujem u sudaru Belgije i Italije gde prednost dajem četi Roberta Martinesa. Jesu Italijani odlična ekipa i ponekad mi se čini kao da ih ima 20 na terenu, a ne 11, ali nisu opasni kada dođu na 30 metara od protivničkog gola, što nije slučaj sa Belgijancima.
Oni imaju Romelua Lukakua, imaju braću Azar i imaju majstora fudbala Kevina de Brujnea. Ako De Brujne i Eden Azar koji su zamenjeni protiv Portugalije budu spremni za Italiju, onda je prednost na strani Belgije.
On oseća igru, on je lider, on može iz bilo koje pozicije da postigne gol. Nadam se da povreda koju je zadobio u finalu Lige šampiona u sudaru sa Ridigerom, a koju je obnovio protiv Portugalije, nadam se da ga neće sprečiti da se nađe na terenu.
Jednostavno, Belgijancima je ovo pretposlednja šansa ove generacije da uradi nešto veliko. Imaju ovo Evropsko prvenstvo, a posle ih očekuje Katar i onda ih očekuje smena generacije. Na njima je da pokažu da li su kadri za evropski i svetski tron.
Dok Velšani krive sistem, Nemac koga pamti Srbija uništava fudbal – u tišini
► Ko je Švajcarac koji je stekao slavu preko noći zbog neprocenjive reakcije? /foto, video/
► Hitna reakcija iz Hrvatske zbog ustaške šahovnice
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala