Ćiro Blažević za Sputnjik: Teško mi je zbog Hrvatske, a Srbija – nedostaje

© AP Photo / AMEL EMRICMiroslav Ćiro Blažević
Miroslav Ćiro Blažević - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Miroslav Ćiro Blažević, „trener svih trenera“  i čovek koji je odveo Hrvatsku do bronze na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine, govorio je u intervjuu za Sputnjik sport o eliminaciji „kockastih“ od Španije na Evropskom prvenstvu i priznao je da mu je na završnom takmičenju nedostajala Srbija, za koju kaže da ima svetlu budućnost.
Hrvati su sa dosta problema stigli na završni turnir. Bilo je sukoba na relaciji selektor-igrač, nije pozvan ni Ivan Rakitić koji se prošlog leta povukao iz nacionalnog tima, pa se predomislio.
A iz jedne takve atmosfere, generacija čiji je zenit bio na Mundijalu u Rusiji, nije bilo realno očekivati da može da ponovi rezultat od pre tri godine, kada su zaustavljeni u finalu od Francuza.
Slobodan Komljenović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Komljenović za Sputnjik: „Šestica“ od Holanđana – sramota Jugoslavije za ceo život
Ali, rutinska pobeda u borbi na „život i smrt“ sa Škotima (3:1) ulila je nadu i povratila samopouzdanje kod Luke Modrića i drugova da mogu da pariraju Špancima, koji su označeni kao apsolutni favoriti.
Na kraju u meču punom preokreta, tas na vagi otišao je u korist „crvene furije“ što je uticalo da na raspoloženje Ćire Blaževića, koji je bio razočaran.
„Kako da ne, vrlo teško mi je pala eliminacija. Bio sam pod utiskom da se to moglo izbeći. Ali... Ma dobro je, sve u svemu nemamo razloga da žalimo jer tu je kod nas smena generacije, dobro smo se i plasirali u nokaut fazu“, poručio je na početku razgovora za Sputnjik Blažević.
Da li ste verovali posle kasnog gola Marija Pašalića u 92. minutu (3:3) da bi stvari mogle da se preokrenu u korist Vaše Hrvatske?
- Pa iskreno, ja sam se nadao, ali ispostavilo se da su Španci bolji i da ovi rezervni igrači koji su ušli nisu u stanju da naprave tu vrstu rezultata.
Koliko je ovoj Hrvatskoj nedostajao Ivan Rakitić? Stiče se utisak da je Modriću nedostajao na sredini terena, da Luka nije mogao sve sam...
- Šta sad vadite Rakitića iz naftalina. Rakitić je odlučio da više ne igra za reprezentaciju i šta ću sad ja mrtvaca vaditi iz groba.
Povukao se prošlog leta, ali je ipak bio spreman da prolongira odlazak u reprezentativnu penziju i očekivao je poziv od selektora Dalića...
- Ja volim Rakitića, ali šta ćemo sad. Gotovo je to, on je otišao. Dalić nije hteo da ga vraća i gotovo.
Sudbina je namestila tako da u istom danu ispadnu finalisti Svetskog prvenstva u Rusiji pre tri godine. Posle Hrvatske, kući odoše i Francuzi? Ko bi rekao da će Švajcarci da eliminišu prvake sveta, zar ne?
​- Pa nije baš tako... Naš čovek vodi Švajcarce i tu je odmah prednost. Petković, on je napravio čudo. Ma, čudo jedno. Izbacio je svetskog prvaka, svaka mu čast.
I za koga ćete sad navijati kada su Hrvati otišli „doma“?
- Pa za Švajcarce, kako za koga.
Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Ekskluzivno: Mamić za Sputnjik o „šansama“ Hrvatske, usponu Srbije i prognozama za Evropsko prvenstvo
Srbije po dobrom starom običaju nije bilo na Evropskom prvenstvu. Da li su Vam nedostajali „orlovi“ koje su u finalu baraža usred Beograda šokirali Škoti?
- Srbija uvek nedostaje, ona ne zaslužuje da bude po strani, uzimajući u obzir kapacitet igrača koje ona poseduje. Ali, evo sada sa Piksijem valjda će to biti bolje.
Smatrate da će se dolaskom Dragana Stojkovića Piksija stvari promeniti i da će se Srbija naći na Svetskom prvenstvu u Kataru naredne godine?
- Siguran sam u to. Piksi je jedan plemenit fudbaler bio, i nosi fudbal u svojim genima. On je sigurno i izuzetan selektor, a to je ono što Srbiji nedostaje već godinama, istakao je Ćiro Blažević.
A, kada takvu ohrabrujuću prognozu da „trener svih trenera“, onda je jasno da se i Srbija s punim pravom nada da je dolaskom Piskija uboden džekpot!
► Daleko je Rusija
► Mađari priredili još jedan spektakl /video/
► Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala