Komljenović za Sputnjik: „Šestica“ od Holanđana – sramota Jugoslavije za ceo život

© AFP 2023 / FRANK PERRYSlobodan Komljenović
Slobodan Komljenović - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Pratite nas
Slobodan Komljenović, nekadašnji reprezentativac Jugoslavije, akter Mundijala u Francuskoj 1998 godine, kao i poslednjeg Evropskog prvenstva 2000, prisetio se u razgovoru za Sputnjik one Mijatovićeve čuvene prečke, kao i bolnog poraza od Holanđana u nokaut fazi na EP - 6:1.
U istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala 25. jun ostaće upamćen kao dan kada je pala Amerika na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine i to golom Slobodana Komljenovića!
Ipak, daleko više boli onaj poraz od Holanđana 6:1 u četvrtfinalu EVRO, koji se takođe dogodio 25. juna.
Detalj sa utakmice Engleska – Škotska na Evropskom prvenstvu - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Hrvati i Španci „kroz iglene uši“, lud kraj „grupe smrti“ i žal zbog hrabrih Mađara i Slovaka /foto/
Slobodan Komljenović, koji je bio deo te superalentovane generacije „plavih“ koju su činili sve sami majstori u kopačkama - Dragan Stojković, Predrag Mijatović, Dejan Savićević, Siniša Mihajlović, Vladimir Jugović, sa dva gola bio je najbolji strelac nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu. Ko bi rekao, pored takvih asova...
I to nije sve. Pouzdani defanzivac prepoznatljiv po dugoj kosi i broju 13 na leđima, na mala vrata je ušao u avion za Francusku. I dan danas se vrlo dobro seća kako se sve odvijalo.
Izgleda je sudbina tako namestila da se čujemo baš 25. juna, koji verovatno pamtite po jednoj lepoj i jednoj ružnoj stvari. Vašim golom pobedili smo Ameriku na Mundijalu, ali smo dve godine kasnije poraženi i poniženi od Holanđana.
​Od čega biste da počnemo, Mundijal ili Evropsko...
„Uf, uf, bolje prvo o Svetskom prvenstvu, da ne počnem odmah o Holandiji sa EP. Ona je bila kritična. Ako se ne varam, mislim da nam je Klajvert dao tri komada“, počeo je intervjuu iz Frankfurta Slobodan Komljenović.  
Nekako je i logično da krenemo od Mundijala, pošto je bio pre EVRO. U kakvom sećanju Vam je ostala Francuska 1998?
- Što se mene tiče, bilo je veoma pozitivno jer ja sam odigrao samo jednu prijateljsku, nisam bio deo tima u kvalifikacijama. Onda sam odigrao prijateljsku protiv Nigerije i selektor Slobodan Santrač me je poveo na Svetsko prvenstvo. Krenuo sam kao ’bekap’ za Baticu Mirkovića, koji se u prvoj utakmici povredio tako da sam dobio šansu i iskoristio je. Ostalo mi je Evropsko prvenstvo u dobrom sećanju, samo što ta generacija, ta ekipa, trebalo je najmanje da igra u polufinalu.
Činjenica je da su se dogodile neke neverovatne stvari u osmini finala. Kao da je viša sila umešala prste... Pri rezultatu 1:1, penal i prečka Mijatovića koja se i dan-danas trese. I na svu muku i gol Davisa neposredno pred poslednji sudijski zvižduk...
- Jeste, imali smo vrhunsku ekipu. Bili smo jaki na svakoj poziciji. Koliko se sećam nije bila dobra utakmica s naše strane. Holandija je zasluženo vodila 1:0. I onda smo mi, ustvari ja sam izjednačio posle super centaršuta Piksija. Imali smo posle i taj penal... Mislim da smo poveli 2:1 da bismo prošli i Holandiju i da bi nama tu na kraju najmanje polufinale bilo.
Kada „premotate film“, da li je moglo da bude drugačije? Zanemarimo penal, da li je onaj Davidsov kobni udarac mogao da bude sprečen?
- To je bio 92 minut, tu smo se ponašali kao klinci. Zato što je dvaput isti korner izveden. Prvi put smo srećom blokirali loptu i otišla je opet u kornu, a druga korna preslikana, Davids je postigao pogodak. Mislim da se lopta od moje koleno odbila i završila u našoj mreži. Takav je fudbal, to ne može da se kontroliše. Nismo se dobro postavili, jer da jesmo, odmah bismo zatvorili Davidsa. Išli bismo u produžetke, možda i u penale, a onda se nikad ne zna šta može da se desi.
Dve godine kasnije ponovo su Holanđani bili dželat Jugoslaviji. Samo ovoga puta, nije bilo neizvesnosti. Napunili su mrežu do vrha - 6:1. Ispostaviće se da je to bilo poslednje Evropsko prvenstvo na kojem smo bili...
- Računao sam da ćemo ove godine igrati na Evropskom prvenstvu jer smo protiv Norveške onaj prvi baraž dobro odigrali. I stvarno su rešili utakmicu super, i onda protiv Škotske da se izgubi na penale. Šteta. Penali to je lutrija, ali sam se nadao da ćemo igrati na Evropskom prvenstvu.
Peče li i dalje rana zbog one „šestice“?
- To naše poslednje Evropsko prvenstvo... Zvuči malo čudno, ali mi smo protiv Holanđana ušli dobro u utakmicu, imali smo mislim prvu gol šansu. I posle prvog primljenog gola, ne znam... Klajvert je pogodio svaki šut. I onda je bilo samo tuga i žalost. Katastrofa! Mislim šest komada primiti u nokaut fazi jednog Evropskog prvenstva, to je sramota. To ostane za ceo život. I sve se drugo zaboravlja. I dobre kvalifikacije za Evropsko prvenstvo i dobra utakmica protiv Norveške u grupi što smo dobili, i dobra protiv Španije što smo izgubili sa igračem manje, ali je bila odlična utakmica. Sve se to zaboravlja. Ostaje samo šest komada protiv Holandije iako su oni imali verovatno jednu od najboljih generacija u istoriji. Ali, na kraju ostaje šest komada i sramota u sećanju. 
Slažete li se da Jugoslavija nije imala talentovaniju generaciju fudbalera od te?
- Nije! Mislim da je ta generacija najtalentovanija i sada u ovim poslednjim godinama da nijedna reprezentacija nije bila blizu toj generaciji, za koju sam imao zadovoljstvo da igram“.
© AFP 2023 / PASCAL GUYOTJugoslavija
Jugoslavija - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Jugoslavija
Hvalili ste Peđu Mijatovića da je klasa, ali je jedan drugi igrač iz te generacije na Vas ostavio najjači utisak...
- Vladimir Jugović je pored ovih što su megazvezde, bio najkompletniji igrač. Sve se pričalo o Savićeviću, Stojkoviću i Mijatoviću, to su vrhunski, svetski igrači, a Juga je tu bio malo zaboravljen. Mislim da je on naš najtrofejniji igrač, i da je imao neverovatan pregled igre, strašnu tehniku i fizičku spremnost.
Šta je bila Vaša primarna uloga? Šta je tadašnji selektor Slobodan Santrač zahtevao od Vas?
- Zahtevao je nemački stil da uvedem u našu igru. Da sam fizički spreman to je znao, da sam mogao da igram na više pozicija i to je isto znao. Tako da, onda me je stavio na desnu stranu, samo me je iznenadio protiv Holanđana kada sam video da moram da igram na levoj strani. To je bilo malo iznenađenje. 
Redari izvode navijača koji je uleteo na teren tokom intoniranja himni pred duel Mađarske i Nemačke u Minhenu - Sputnik Srbija, 1920, 23.06.2021
Navijač uleteo na teren tokom intoniranja mađarske himne /video/
Sigurno mislite na „pakao“ koji ste imali da sačuvate Marka Overmarsa, čuvenog brzanjca „lala“ koji je neumorno špartao kraj te desne aut linije.
- Tako je! Definitivno najbrži protiv kojeg sam igrao u karijeri. Imao je sprint, to nije bilo normalno. Tako da sam uvek morao dva-tri metra od njega da se sklonim da bih mogao da uđem u duel. Ili da ga odmah sprečim da primi loptu. Ma, strašno koliko je bio brz. 
Da li se čujete sa nekim od tadašnjih saigrača?
- Slabo, jako slabo. Ja sam u Nemačkoj, tu je i Miki Stević, sa njim sam u kontaktu.
Čime se danas bavi Slobodan Komljenović?
Sa porodicom živim u Frankfurtu. Zdravi smo, sve je kako treba i to je najbitnije. Ja treniram klub iz nemačke pete lige - Ašafenburg i ambiciozan je. Četiri puta u poslednjih pet godina je ušao u viši rang, tako da u sledeće dve-tri godine hoćemo još jednu ili dve lige da uđemo gore. Imamo visoke ambicije, videćemo šta će se desiti. 
Naslednik Nikola krenuo je vašim stopama?
- On je prešao u Nirnberg u drugu ekipu, uzrast do 21 godinu. Potpisao je dvogodišnji ugovor i dobiće ugovor za prvi tim, pa ćemo onda da vidimo.
Šta je potrebno da se dogodi da ostvari reprezentativnu karijeru kao njegov otac?
- Ima 19 godina, a bio je član selekcije uzrasta do 17 godina. Da bude živ i zrav, da se pokaže, i ako nastavi ovako kako je krenuo što da ne... Daj Bože. 
Koju poziciju Nikola preferira?
- Isti slučak kao ja. Igrao je desnog beka zato što se jedan mali povredio, inače je centralni defanzivni ili šestica. Ima dobar pregled igre, predivnu dijagolnu loptu, brzo igra, čiste lopte igra. Ekstremno je fizički spreman.
Kao neko ko je rođen u Nemačkoj, a igrali ste za Srbiju, kako gledate na „slučajeve“ Arnautović i Dragović? Momci srpskih korena koji igraju za Austriju?
- Ja mislim da naš skauting sistem ne funkcioniše. Jer, trebalo bi da se ide širom Evrope i da se gledaju ti klinci koji imaju naše poreklo i da se pozovu u reprezentaciju. Ne znam kakva je bila situacija kod Arnautovića i drugih, ali moguće da su ga Austrijanci od mlađih selekcija pozvali, tako da niko iz Srbije nije skautirao igrače, nije video i nisu ga pozvali za srpsku reprezentaciju.   

BREAKING: Marko Arnautovic has been banned for Austria’s match vs. the Netherlands for 'insulting another player' after scoring against North Macedonia pic.twitter.com/dZjO9GW7Yd
Upravo će Arnautović i Dragović u subotu u osmini finala Evropskog prvenstva udariti na Italiju, šta očekujte od tog susreta i ko Vaš favorit na EP?
- Italijani. Mnogo mi se sviđaju. U defanzivi stoje fenomenalnom, nisu primili gol. Ono što je za njih atipično jeste da su sad i ofanzivi raznovrsni. Kreiraju mnogo gol šansi, tako da su zasluženo pobedili tri utakmice u grupi i za mene su prvi favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva, poručio je tihi heroj Jugoslavije Slobodan Komljenović
Da je Jugoslavija imala više „Komljenovića“ na SP 1998. i EVRO 2000. teško da bi epilozi bili kakvi jesu. A da nas nema 20 i kusur godina na evropskim prvenstvima, o tome da ne pričamo...
Jer, za uspeh nisu potrebni samo majstori u kopačkama, već i radnici, ljudi zadatka i od poverenja, koje na kraju budu nagrađeni za sav trud i proliven znoj, kao što je bio slučaj sa Slobodanom Komljenovićem u Francuskoj 1998. godine, kada je bio najbolji strelac „plavih“. 
Poznati svi parovi osmine finala – „goreće“ u Sevilji, Londonu i Kopenhagenu
► Kovačević za Sputnjik: Teško Hrvatima protiv Škota, jedino da im proradi inat...
► Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala