Ekskluzivno: Mamić za Sputnjik o „šansama“ Hrvatske, usponu Srbije i prognozama za Evropsko prvenstvo

© AP Photo / Igor KraljZdravko Mamić
Zdravko Mamić - Sputnik Srbija, 1920, 18.06.2021
Pratite nas
Zdravko Mamić, alfa i omega zagrebačkog Dinama koji se nalazi u Međugorju jer je na poternici Hrvatske, pričao je za Sputnjik o „vatrenima“ koji su ga razočarali protiv Engleza. Dotakao se i Srbije koja nije akter Evropskog prvenstva, ali joj predviđa svetlu budućnost na velikim takmičenjima.
Zdravko Mamić poznat je kao čovek bez dlake na jeziku. Ne trudi se da ulepšava stvari, već ih uvek nazove pravim imenom i definiše ih onakvim kakve zaista i jesu.
Činjenica je da su Hrvati kao vicešampioni sveta razočarali na startu EVRO, gde su poraženi od Engleza minimalnim rezultatom, ali mnogo više od tog poraza brine bezidejna igra Dalićeve čete, koja je bila druga na Mundijalu u Rusiji pre tri godine.
Kristijano Ronaldo – EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Perina rabona: Od kokoške do Ronalda
Upravo to zadaje glavobolju Zdravku Mamiću, koji je u intervjuu za Sputnjik poručio da nije optimista, bez obzira na to što veruje da Hrvati mogu u petak da savladaju Češku (18.00), a zatim u poslednjem kolu da „tuku“ i Škotsku koja je na putu do EP eliminisala Srbiju.
„Joj, nemoj molim te, preklinjem vas da ne pričamo o Hrvatskoj. Ne mogu ništa lepo reći... Ali, ajde, vi Srbi ste čudo prema meni, neću vas sigurno odbiti, ali ću morati malo da ublažim kritiku prema Hrvatskoj. Fudbal je evoluirao, spektakularan fudbal igra većina reprezentacija na ovom prvenstvu. Svi trče, svi jure, svi su agresivni i napadaju ko osice. Prema tome, svi imaju neku jasnu organizaciju, koncepciju odbrane i napada. Ja to nažalost kod Hrvatske ne vidim“, poručio nam je ljubaznim tonom Mamić, posle čega smo prešli na pitanja.
© REUTERS / ANTONIO BRONICZlatko Dalić Hrvatska
Zlatko Dalić Hrvatska - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Zlatko Dalić Hrvatska
Ajde, pitajte šta god vas interesuje, tu sam. Spreman sam...
Vaša Hrvatska delovala je inferiorno protiv Engleza, da li ste iznenađeni takvim izdanjem Modrića i ostalih zvezda?
- Na utakmici protiv Engleza to nije bila Hrvatska kakvu poznajemo. Ništa nije bilo dobro. Mislim da smo tri godine od ruskog srebra bacili u vetar jer se pokalo da idemo na Evropsko prvenstvo sa neformiranom reprezentacijom i neformiranim načinom igre.
Da li to ima veze sa atmosferom u timu, sa nepozivanjem Rakitića i Modrićem koji jednostavno ne može sve sam?
- Ne, ne, ne. Jednostavno Hrvatska nije standardizovala ekipu, niti način igre. Mi smo potpuno zakazali u organizaciji igre. A čini mi se da ni samopouzdanje kod igrača nije na nekom visokom nivou. Nestalo je onog hrvatskog samopouzdanja. Ovo je Hrvatska koja razmišlja samo kako da se brani, a Hrvatska nikada tako nije igrala. To je atipično za nju. Ne možete očekivati da jedna od najboljih veznih linija na svetu kao što je Brozović, Kovačić i Modrić, se celu utakmicu brani i da nema posed lopte.
I, može li to da se ispravi do meča sa Češkom?
- Ne mislim da se tu nešto može ispraviti. Jer, mi smo potrošili tri godine da bismo to ispravili, odnosno da se to ne bi dogodilo. Ali mislim da Hrvatska može da pobedi Češku, kao i Škotsku i da može da prođe u drugi krug. Mislim da to nije nerealno. Hrvatska ima igrače, međutim ono štp nemamo jeste prepoznatljiva i standardizovana igra. Ponavljam, imali smo tri godine da se pripremimo za ovu situaciju, nismo iskoristili post-rusko razdoblje. Ono što najviše brine, mi igramo igru bez igre. Ne izgledamo dobro.
Navijač sa padobrenom uleteo na teren – EURO 2020 - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Padobranac šokirao svet – sleteo na stadion i poslao snažnu poruku /foto, video/
Brojni stručnjaci ističu u prvi plan da je vreme „pregazilo“ ovu generaciju hrvatskih fudbalera čiji je zenit bio na Mundijalu u Rusiji...
- To nije tačno. Činjenica je da je ekipa dosta dugo bila na okupu. Nije tu previše igrača otišlo, ali Hrvatska ima novih fudbalera. Meni je smešno kada neko dovodi Brozovića i Kovačića u pitanje koji su najtraženiji vezni igrači na svetu. Ali, valjda je svakome jasno da ako mi uđemo u Evropsko prvenstvo sa Kramarićem na desnom krilu, koji nikada u karijeri nije igrao na toj poziciji, da smo protraćili vreme.
Da li vam proleti kroz glavu da su Srbija i Hrvatska mogle da se sastanu u grupi, da nas Škoti nisu izbacili na penale u finalu baraža odigranom na Marakani?
- Pa, prođe mi kroz glavu. Gledao sam tu utakmicu. Komentarisao sam tu utakmicu. Ja sam rekao, i ko da sam prognozirao, to se posle obistinilo. Kada je bilo reči o tome ko bi trebalo da bude selektor, rekao sam da ako bude Stojković da će Srbi napraviti posao.
Zbog čega imate takvo mišljenje?
- Piksi ima takav personaliti da neće dozvoliti mešanje menadžera u sastavljanje reprezentacije. U Srbiji nije problem sa igračima, u Srbiji je problem što se svako meša u taj posao sastavljanja tima i nikako niste izbrendirali reprezentaciju. Niste napravili kult reprezentacije, kao što su Hrvati napravili. Mislim da će sada doći jedna nova era sa Stojkovićem i da će Srbi postati stalni učesnici evropskih i svetskih smotri.
© Foto : FSSDragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Dragan Stojković Piksi
Prilično lepe želje i hrabra prognoza, ali da li je sve baš tako?
- Nisu to samo želje, nego realnost. Jednostavno, Bože dragi, nemate vi manje dobrih igrača po Evropi i po svetu nego što imaju Hrvati ovih poslednjih 30 godina. To jednostavno nije istina. Prema tome, radi se o kultu reprezentacije. Stvari su vrlo jasne.
Šta bi tačno trebalo da se promeni, da Srbija bude deo velikih takmičenja kao što je to konstantno slučaj sa Hrvatskom?
- Vi morate ginuti za reprezentaciju, morate da imate zajedništvo. Vama to mora da bude čast, da vam bude ponos. Ako na sve to imate kvalitet, a imate, onda je to to. Međutim, džaba kvalitet ako nemate sve ovo drugo. Znači, mora biti i jedno i drugo.
Ko je na Vas ostavio najjači utisak u dosadašnjem toku Evropskog prvenstva?
- Francuzi su apsolutno već decenijama moćni. Benzema im je sada šlag na torti. Za mene su oni apsolutno prvi favoriti za osvajanje turnira. Tu možemo dosta očekivati i od Manćinijeve Italije, napravio je veliki posao sa tim timom. To je jedna od boljih Italija koju sam video u poslednjih 20-30 godina.
Ima li još neko osim Francuza i Italijana da je ostavio dobar utisak?
- Francuzi, Italijani i Belgijanci su mi u top tri. Belgijanci imaju ozbiljnu ekipu, i dobro igraju. Vidi se da su dobro složili.
Za razliku od vaše Hrvatske?
- Upravo tako. To je to, vidite i znate da nije slučajno. To su selektori koji više cisklusa već vode svoje reprezentacije. I tu se odmah vidi jedan red. Zato kažem da je žao što Hrvatska nije iskoristila ovo post-rusko razdoblje, koje nije trajalo tri meseca, nego tri godine. I ne izgledamo kao ekipa koja uliva poverenje. To ne znači da nećemo pobediti Češku, i da nećemo pobediti Škotsku, ali....
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Stepijeva kontra: Francuzi marširaju ka tituli, Nemci će brzo kući
Izvolite, kažite do kraja šta vam leži na srcu...
- Nisam optimista. Najlakše je biti general posle bitke i prodavati demagogiju. Ja previše volim Hrvatsku da ne bih govorio istinu, i ne želim samo sebe da zavaravam. Nisam optimista bio ni pre Engleske, ni sada o prolasku u drugi krugu, ali dao bih, ne znaš šta na ovom svetu da uđemo u drugi krug, ali sam pesimista, iskren do kosti je Zdravko Mamić.
Da li će Hrvati ekspresno „doma“ ili će vaskrsnuti ostaje da se vidi već u petak predveče posle sudara sa Česima koji su na startu rutinski preslišali Škote, a posebno se istakao gol Patrika Šika sa pola terena.
Mamić je rekao svoje, sada je na Daliću, Modriću, Rebiću i ostalima da ga demantuju, i učine ga srećnim dok ih bodri iz Međugorja, jer u „Lijepu njihovu“ zbog poternice ne sme da kroči.
► Mijatović za Sputnjik: Ceo Balkan uz Makedonce, ne otpisujte Hrvate
► Arnautović suspendovan zbog psovanja Albanca!
► Perina rabona: Mnoga srpska deca nemaju gde da gledaju fudbal – nek prebace na rijaliti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala