Perina rabona: Opelo za „grupu smrti“

© AP Photo / Marko DjuricaFrancuski reprezentativac Kilijan Mbape nakom promašaja u produžecima
Francuski reprezentativac Kilijan Mbape nakom promašaja u produžecima - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Pratite nas
Sva lepota i surovost fudbala stali su u Grupu F, „grupu smrti“ i levu stranu kostura Evropskog prvenstva. Žreb je spojio evropske i svetske prvake, dodatno im je zagorčao sudbinu s disciplinovanim Nemcima i ratobornim Mađarima, i praktično niko na svetu ne bi se usudio da pomisli da će već u nokaut fazi EP biti održano opelo za „grupu smrti“.
Da, svi su ispali. Svi do jednog! A i Francuzi i Porgugalci i Nemci su izborili plasman među 16 najboljih na Starom kontintentu, ali je onda opet na scenu stupila sva lepota, surovost i nepredvidivost fudbala.
Leva strana kostura „đavolski“ teška jer su tu smeštene reprezentacije Belgije, Portugalije, Italije, Austrije, Švajcarske, Hrvatske i Španije.
Fudbaleri Švajcarske - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2021
Dijaspora je srušila Republiku /foto/
Dok je desna strana kud i kamo lakša za put ka evropskom tronu – tamo su se igrom slučaja našli Šveđani, Ukrajinci, Englezi, Nemci, Holanđani, Česi, Velšani i Danci.
I kako to obično biva prvaci Evrope – Portugalci, predvođeni najboljim strelcem na turniru Kristijanom Ronaldom, udarili su već na prvom stepeniku na kom nemate pravo na grešku jer idete kući, na nadahnute Belgijance.
Još kada vam sreća okrene leđa, kada imate bezbroj prilika, pogodite i stativu, a sve vreme jurite rezultat, onda je epilog poznat. Kraj! Gotovo. Nema dalje. Tako je eliminisana prva reprezentacija iz čuvene „grupe smrti“.
Očekivalo se da preostale dve selekcije – Francuska i Nemačka, doduše „panceri“ malo teže jer im je „zapala koska“ u vidu Engleza, odrade posao i prođu u četvrtfinale, ali...
Ne leži vraže. Ponovo je na scenu stupila sva ta fudbalska lepota koja najvažniju sporednu stvar na svetu čini onim što jeste – savršeno nepredvidivom! 
Šokantno otvaranje, vođstvo Švajcaraca protiv aktuelnih vladara Francuza, kasnije i promašen penal, a onda dva gola Karima Benzeme za 120 sekundi...
Još jednom je fudbal pokazao svojih 100 lica, neverovatnu moć i „rolerkoster“ emocija. Ne samo onih navijača na stadionu, već i svih onih koji su u neverici pratili fudbalski rat između „zemlje čokolade“ i „zemlje vina i sira“.
Na kraju dva gola Švajcaraca, od kojih poslednji u zaustavnom vremenu, onda kada su svi već videli Francuze u narednoj fazi, a Švajcarce kući.
Usledili su produžeci bez golova, kasnije i penal-lutrija iz koje je zemlja podno Alpa izašla kao pobednik, a najskuplji mladi fudbaler sveta Kilijan Mbape, kao tragičar.
Već tu se opasno pripremalo opelo za „grupu smrti“, a poslednji „žrtva“ bila je Nemačka.
Ista ona koja je unapred počela da slavi eliminaciju Engleza nasred Vemblija, uzdajući  se u istoriju i međusobne susrete koje su „panceri“ uglavnom lako dobijali.
Ovoga puta nije bilo tako. Prevarili su se... Opasno su se prevarili i preračunali. Pokazalo se da učenici odlazećeg selektora Joakima Leva nemaju apsolutno ništa od onog što ih je u prošlosti krasilo.
Tim koji nema „ni glavu ni rep“. Ma, nema apsolutno ništa. Blesnula je Nemačka samo protiv Portugalije, dok su bili anemični protiv Francuza, Mađara, a njihova redovna mušterija – Engleska sada im je došla glave.
I opelo „grupe smrti“ moglo je da počne. Nema više ni svetskih prvaka Francuza, ni evropskih Portugalaca, ni Nemaca kao nekog ko se u prošlosti uvek visoko kotirao.
Sada su tu Italijani, Belgijanci, Englezi, kao i strašno našpanovani Danci, nepredvidivi Ukrajinci koji su izbacili Šveđane, dok su Česi šokirali Holanđane.
I ponovo se vraćam na priču o kosturu, pogotovo toj levoj paklenoj strani. Belgijanci će na Italijane, Španci na Švajcarske koje više niko ne sme da potceni posle onog što su uradili Francuzima, dok će se s druge strane Englezi preko Ukrajine tražiti put ka polufinalu, a Danci preko Čeha.
Za velike kosturnica, za male produženi život... To samo Njegovo veličanstvo fudbal može da predskaže. Šta je tek ostavilo za kraj, sa kim će se sudbina tek poigrati u sledećih osam utakmica?!
Samo jedno je sigurno: nema više tog protokola koji zna šta nas čeka...
Fudbal je živ!
Amin!
► Hitna reakcija iz Hrvatske zbog ustaške šahovnice
► Italijanska klasična romantika za istoriju i Srbi u glavnoj ulozi
► Komljenović za Sputnjik: „Šestica“ od Holanđana – sramota Jugoslavije za ceo život
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala