Mađarska jača pozicije, crpi dodatnu snagu iz regionalne saradnje

© Tanjug / TANJA VALIC Aleksandar Vučić i Viktor Orban
Aleksandar Vučić i Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Može se slobodno reći da je Mađarska Srbiji danas najpouzdaniji partner u regionu, koja će joj u domenu svojih kapaciteta bezuslovno pomoći na njenom evropskom putu, kaže za Sputnjik doktorand međunarodnih odnosa na Fakultetu političkih nauka Vuk Lazić. On ističe da pozicije Mađarske jačaju, a da ta zemlja dodatnu snagu crpi iz regionalne saradnje.
Mađarski premijer Viktor Orban koji je danas boravio u Beogradu i sastao se sa predsednikom Srbije, poručio je Evropskoj uniji da mora da bude svesna da nema ulaska Zapadnog Balkana u EU bez centralne države te regije — Srbije.
Ovakva poruka mađarskog premijera poslata iz Beograda, prema rečima Vuka Lazića, ima svoju težinu za nas, jer je to poruka države koja je članica EU.

Mađarska partner Beogradu

„Pozicija Mađarske unutar EU jača u smislu da ona kao država jača kroz samostalniju politiku. Njena pozicija se delom zasniva i na saradnji sa državama Višegradske grupe, poznatom i kao Višegradska četvorka ili jednostavno V 4, koju čine četiri srednjoevropske države — Mađarska, Poljska, Slovačka i Češka udružene za potrebe daljih evropskih integracija, kao i zbog unapređenja međusobne vojne, ekonomske i energetske saradnje“, podseća Lazić.
Mađarska dodatnu snagu crpi i kroz aktivnu regionalnu politiku koja je sve učestalija u poslednje vreme, posebno prema prostoru Balkana, dodaje sagovornik Sputnjika.
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Orban: Srbija je ključna zemlja, to treba da bude jasno EU
„Podrška Mađarske Srbiji na evropskom putu je značajna i zato što je to nama susedna država. Ona će sigurno, u domenu svojih kapaciteta, nama pružiti punu podršku kada je reč o pristupanju Srbije EU“, ističe Lazić.

Najviši stupanj saradnje

On napominje da su odnosi Srbije i Mađarske danas na najvišem mogućem nivou ako se osvrnemo na deceniju unazad u svim sferama, od ekonomskih preko političkih.
„Srbija i Mađarska imaju niz regionalnih projekta koji ih spajaju, gde je između ostalog i gasovod ’Turski tok‘ koji je nedavno realizovan. Ukupno gledano, može se slobodno reći da Srbija danas u Mađarskoj verovatno ima najpouzdanijeg partnera u regionu. Tome svakako doprinosi i saradnja koju Beograd ima sa mađarskom manjinom u Srbiji, a koja je više nego dobra“, objašnjava Lazić.

Mađarska poruka Evropi

Lazić primećuje i da je mađarski premijer bio iskren kada je govorio o kapacitetima Srbije i da nije bez razloga naveo da je Srbija ključna država ovog regiona.
„To jeste tako gledano po svim parametrima, od geografskog do svakog drugog činioca. Tako da je to priznanje od strane Mađarske i više nego značajno“, zaključuje Lazić.
Mađarski premijer je svoju posetu Beogradu završio rečima da Srbija uvek može da računa na Mađarsku, kao što Mađarska uvek može da računa na Srbiju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala