Orban: Srbija je ključna zemlja, to treba da bude jasno EU

© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban
Viktor Orban - Sputnik Srbija, 1920, 08.07.2021
Pratite nas
Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da nedvosmisleno podržava Srbiju i njeno članstvo u EU, jer je Srbija ključna zemlja iza koje stoji čitav Zapadni Balkan. Vučić je naveo da su mađarska vlada i njen premijer pravi prijatelji Srbije, koji otvoreno podržavaju evropski put naše zemlje.
Govoreći o pristupanju Evropskoj uniji, Orban je na koneferenciji za novinare nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, naveo da EU treba da ima u vidu da je Srbija ključ stabilnosti regiona.
„Ako govorimo o evropskom članstvu, a govorim iz iskustva jer sam vodio pregovore o uključenju Mađarske u EU i znam da se svaka zemlja trudila, jer smo mislili da smo svi jednaki i da svi imaju jednake šanse. Ali je došlo do toga da je ispalo da niko neće biti primljen ako se ne primi Poljska“, rekao je Orban, pa nastavio:
„Dakle, i mi smo tada kada smo primani u EU imali centarlu zemlju, zato razumem Srbiju i smatram da ona treba da se primi u EU jer je ona ta centralna zemlja Zapadnog Balkana bez čijeg prijema u EU neće biti prijema ni za ostale. Srbija je ključna zemlja“.
Kaže da ako govori jezikom brojki da je mnogo veći interes EU za članstvo Srbije nego interes Srbije.
Dodao je da Srbija uvek može da računa na Mađarsku, kao što Mađarska uvek može da računa na Srbiju.

Vučić: Mađarska i premijer Orban pravi prijatelji Srbije

 „Mnogi govore da podržavaju srpski put u EU, ali malo ko to čin hrabro i otvoreno, spreman da i zbog Srbije trpi kritike, kao što činite vi“, naglasio je Vučić zahvaljujući se Orbanu na konferenciji za štampu.
On je izrazio posebno zadovoljstvo što sa Mađarskom imamo odličnu saradnju u različitim sferama društvenog života kao i da je za to zaslužan Orban.
S tim u vezi je ukazao da je Mađarska Srbiji bila 13, pa 11, te 9 trgovinski partner, a danas je peti.
© Sputnik / Lola ĐorđevićViktor Orban i Aleksandar Vučić
Viktor Orban i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Viktor Orban i Aleksandar Vučić
Ima i sve više kompanija koje izvoze u Mađarsku i koje uvoze mađarske proizvode.
Zahvalio se i na podršci Srbiji na putu u EU.
„Mnogi govore da podržavaju srpski put u EU, ali malo ko to čini hrabro i otvoreno, spreman da i zbog Srbije pretrpi kritike, kao što činite vi“, naglasio je Vučić.
Rekao je da Srbija ne može da bude samo zahvalna, već može da poruči i da će Mađari i Mađarska moći uvek da računaju na srpsko prijateljstvo i da će Srbija moći po drugim pitanjima da uzvrati.
„Za nas je veoma važno infrastrukturno povezivanje naših zemalja i o tome smo dugo diskutovali, a imaćemo i zajednički ručak,“, dodao je on.
Vučić je ukazao da obe zemlje rade na ubrzanju pruge, koja će povezati naše narode, ali i dva fantastična grada.

Pruga Beograd-Budimpešta pruga za celu Evropu

Vučić je najavio da će pruga Beograd-Novi Sad, deo brze pruge do Budimpešte, biti završen do kraja godine, a da će na ostatku, deonice od Novog Sada do Subotice, radovi početi u septembru.
„Do kraja godine u potpunosti ćemo završiti deonicu od Beograda do Novog Sada. To je najkomplikovaniji deo pruge od Beograda do Budimpešte, zbog prelaza Dunava, Čortanovačke petlje, kao i mnogo problema kroz gradove“, objasnio je Vučić.
Rekao je da očekuje da će nakon Sretenja pozvati premijera Mađarske Viktora Orbana u Beograd kako bi zajedno vozom, brzinom od 200 kilometara na čas, putovali od Beograda do Novog Sada.
© Tanjug / RADE PRELICViktor Orban na beogradskom aerodromu sa Nikolom Selakovićem
Viktor Orban na beogradskom aerodromu sa Nikolom Selakovićem - Sputnik Srbija, 1920, 13.07.2021
Viktor Orban na beogradskom aerodromu sa Nikolom Selakovićem
„To nije pruga za Srbiju, već za sve nas, za Srbiju, Mađarsku, ali i celu Evropu. To je pruga koja približava naša dva glavna grada i spaja sa Bečom i Istanbulom. To je pruga budućnosti“, naglasio je on.
Vučić je kazao, što se tiče završetka radova na drugom delu kroz našu zemlju, da će radovi početi u septembru i da se uveliko radi na eksproprijaciji, te da je uveren da će radovi biti brži nego oni na prvoj deonici.
„Što se nas tiče za tri godine mogli bi u potpunosti da otvorimo prugu. Nadamo se da u tom roku i mađarska strana može da završi svoj deo radova, što bi značilo da za četiri godine možete da stignete od Beograda do Budimpešte za svega dva sata i 40 minuta“, rekao je Vučić.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala