Janković za Sputnjik: Englezi su „napumpani“, Belgija je sama sebi najveći protivnik

© AFP 2023 / NICOLAS LAMBERTSrpski fudbalski trener Aleksandar Janković
Srpski fudbalski trener Aleksandar Janković - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Pratite nas
Poznati srpski trener Aleksandar Janković analizirao je za Sputnjik utakmicu derbi četvrtfinala Evropskog prvenstva između Italije i Belgije.
Bivšeg trenera Crvene zvezde i stratega koji je u javnosti poznat pod nadimkom „srpski Murinjo“ zbog toga što se izuzetno posvećuje taktici smo kontaktirali i zbog toga što ima višegodišnje iskustvo rada u belgijskom klupskom fudbalu.
Ko je favorit za podizanje trofeja?
– Mislim da par Belgija - Italija može da nam da ekipu koja može da ode do kraja. Englezi su sada 'napumpani' izuzetnim nabojem posle pobede nad Nemačkom i ne bi bio prvi put da oni iz tog naboja dožive veliko razočaranje. Međutim, mislim da u ovoj situaciji i pod ovim okolnostima u kojima se utakmice igraju na Vembliju, mislim da oni izlaze kao favoriti“.
Dragoslav Stepanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.07.2021
Stepijeva kontra: San o 1992. godini
Da li je ovo poslednja šansa za Belgiju da osvoji neko veliko takmičenje?
– Možda nije poslednja šansa, ali sigurno ogromna šansa da se napravi veliki rezultat, jer ova generacija polako silazi sa scene, a nova generacija još nije spremna. Veliko je pitanje da li će Belgija imati u perspektivi ekipu koja može da opravda epitet prvorangirane selekcije na svetu. Ovo je jedan fenomenalan splet okolnosti za njih i skup sjajnih igrača i sjajnog trenera.
Da li će neiskustvo igranja velikih utakmica uticati na Belgijance?
– Belgija nema naviku da igra velike utakmice, uprkos kvalitetu i renkingu belgijskih igrača, koliko god to apsurdno zvučalo. Belgija nikada ništa nije osvojila i kada god je trebalo da se napravi taj poslednji korak, oni su se sukobili sa svojim mentalitetom i mislim da je to u ovom momentu (za njih) veći protivnik od bilo kog drugog protivnika – da se napravi taj korak veći od svega što je Belgija dosad uradila u fudbalu i da se uradi to što Belgija ima potencijal, a to je da se postane prvak Evrope i prvak sveta“.
Selektor Roberto Martines je radio u Premijer ligi, odakle je i većina njegovih izabranika.
– Pažljivo je sve to birano, sklapano, sve je krenulo na pravi način i sada su došli do samog finiša. Da li će imati snage ili ne, lomiće se na jednoj lopti, kao i sve velike utakmice, ali Belgija u 'malom mozgu' ima i to da nikada ništa nisu osvojili. To je nešto što ih razlikuje od Italijana, to je neka velika prednost koju ima Italija. Baš tako i kada gledamo naslove u novinama, u 'Gazeti delo sport' piše 'Mi smo Italija' i to govori sve. Italijani i kao individualci i kao ekipa – i kroz klubove, i kroz reprezentaciju – imaju naviku igranja velikih, važnih utakmica i mislim da to može da bude prednost njihova“.
Kako ocenjujete dosadašnji tok prvenstva i kome ste naklonjeni?
– Ja navijam isključivo za Srbiju, a sve drugo posmatram na fudbalski način. To mi je i dovoljno, jer je prvenstvo ponudilo mnogo fenomenalnih stvari i sa neke stručne strane. Odavno nisam gledao tako raznovrsno takmičenje sa mnogo poučnih stvari u isto vreme. Generalno jedan paradoksalan trenutak u odnosu na ovu korona situaciju i sve te iznuđene stvari koje su se dešavale ove dve fudbalske sezone. Jedno sjajno prvenstvo sa mnogo interesantnih stvari.
Ko je favorit večeras (utakmica počinje u 21.00, prenos pratite na Sputnjiku)?
– Belgija je ostala dosledna onome što je igrala u poslednje vreme. Bilo je potrebno vreme da se spakuje to u sistem koji je Martines zavrteo na jedan konkretan način, gde se tačno u svakom trenutku zna ko šta radi. Mislim da je Italija pokazala visok stepen naboja, koji, da se vratim na njihove medije gde sve puca od energije, timske euforije i nacionalnog naboja koji su oni uspeli da probude. Mislim da to nije loše evocirati, da nije loše da se zna da je je (selektor Roberto) Manćini uspeo da celu naciju identifikuje sa ovom ekipom Italije i mislim da je to jedan veliki dobitak za njih. Ne može Italija ni u varijanti ispadanja da bude veliki gubitnik ovog prvenstva, kakav je recimo Francuska, zato što su oni uspeli da udare snažan temelj za nešto što tek treba da dođe u bliskoj budućnosti. Italijani stidljivo kažu da nisu favoriti i mislim da im to čak i prija, jer su celo prvenstvo napali u zavetrini, bez nekog velikog pritiska“.
Kevin de Brujne i Eden Azar su pod znakom pitanja za večerašnji meč.
– Mislim da će ovu utakmici rešiti jedna lopta, mislim da je veliki fokus za Belgiju na tome da li će igrati Azar i De Brujne. Bez njih dvojice bi to bio ogroman hendikep, naročito bez De Brujnea koji ima ogromnu težinu u ovoj ekipi. Ima i Azar, ali on od leta 2019. i one situacije kada je sebi dozvolio da na potpis ugovora sa Real Madridom dođe sa sedam kilograma viška ide silaznom putanjom. Sumnjam da će Azar moći da igra, mislim da je on doživeo još jednu mišićnu povredu u nizu koja je izuzetno teška i zahteva. Mislim da ne može da izađe na dobro ako proba da zaigra, jer to može da prouzrokuje i pogoršanje i odlazak na neku dužu rehabilitaciju. Mislim da je situacija kod De Brujnea drugačija, jer je njegova povreda mehaničke prirode i njegova povreda može da se sanira po nekom ubrzanom sanira. Mislim da je on kao vrhunski atleta svestan i veoma trezven momak i mislim da će on i ceo tim lekara učiniti da sve bude kako treba, te da će i ta povreda, pod nekim malim bolom i nekim blokadama, biti prevaziđena, za razliku od Azarove povrede“.
Kako vidite strmoglavi pad u kvalitetu koji donosi Azar tokom prethodnih nekoliko godina?
– U ovom trenutku, na samom tom vrhu evropskog i svetskog fudbala gde su Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi, mislim da vašem telu mora mnogo više pažnje da se da nego što je to Eden Azar radio tokom cele svoje karijere, pa sada dolazi na naplatu sve što je on propuštao da uradi, nesvesno sputavajući svoj ogroman, maltene beskonačan talenat – talenat koji ga jeste svrstavao u rang sa Mesijem i Ronaldom. Međutim, činjenica sada sa 29 godina nije napravio karijeru ni blizu vodećem dvojcu je došla upravo zbog toga što o svom telu nije vodio računa kada je trebalo. Nije na profesionalnom nivou bio koliko mora jedan profesionalni sportista.
Francuski reprezentativac Kilijan Mbape nakom promašaja u produžecima - Sputnik Srbija, 1920, 30.06.2021
Perina rabona: Opelo za „grupu smrti“
Šta vam se najviše dopalo od do sada viđenog?
– Dopao mi se način na koji igra Ukrajina. Kada vidim ekipu na reprezentativnom takmičenju koja deluje kao klub, za mene je to jedan vrhunski signal i pravi kompliment, da ekipa koja u skraćenom vremenskom roku i iznuđenim uslovima uspe da se spakuje i da ima automatizme kluba, a igra na način na koji uglavnom igrači u klubovima ne igraju, onda je to znak da je odrađen veliki posao. Ukrajina se i brani i napada na jedan sinhronizovan način, igra sa autoritetom i čak kada su se protiv Švedske borili za istorijski korak, nije se primetio dodatni stres u odnosu na njihovu svakodnevnicu. Odigrali su jednu pravu takmičarsku, stabilnu i autoritativnu utakmicu sa posedom lopte i bez preterane adaptacije na protivnika. Meni se to dopalo...“.
​► Ćiro Blažević za Sputnjik: Teško mi je zbog Hrvatske, a Srbija – nedostaje
Dijaspora je srušila Republiku /foto/
Perina rabona: Hrvati imaju... petlju, a mi smo ostali 20.000 milja pod morem
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala