Đoković se obratio svetu: Dolazim iz zemlje zahvaćene ratom /video/

© REUTERS / GUGLIELMO MANGIAPANENovak Đoković
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 26.06.2021
Pratite nas
Novak Đoković, najbolji teniser sveta, obratio se javnosti sa pozicije prvog čoveka nezavisnog teniskog udruženja, Asocijacije profesionalnih teniskih igrača i naveo šta su ciljevi te organizacije, ali je podsetio na svoju borbu i put iz Srbije, zemlje koja je u vreme njegovog odrastanja bila zahvaćena ratnim vihorom.
Najbolji teniser sveta Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 25.06.2021
Novak se oglasio saopštenjem posle novog napada „establišmenta“
Đoković je osnovao PTPA zajedno sa Vasekom Pospišilom, svojim nekadašnjim saradnikom u Savetu igrača ATP.
„Cela svrha PTPA je da prezentuje igrače da imaju fer i kompetitivne uslove, da dobijaju znanje i da budu priznati u sistemu. Nekoliko godina sam bio predsednik saveta igrača. Probali smo na konvencijalan način, a sada na nekonvencionalan način, da napravimo razliku za igrače. Ništa nije garantovano, novi smo, mladi, učimo, voleli bismo da imamo što više igrača, da nas podražavaju i prepoznaju važnost zbog kog je PTPA osnovan i zbog kog postoji. Inspirisan sam mnogim igračima u prošlosti, kao što je Niki Pilić koji je bio jedan od osnivača ATP, a kasnije moj trener. On je govorio da moramo više da budemo složni, da imamo više fer svet tenisa“, rekao je Đoković.
On je podsetio da je PTPA počela sa radom prošle godine.
„Imamo dva različita tura, koji rade u drugačijim rasporedima, nije lako. Teško je sinhronizovati vremena muškaraca i žena kako bi u istom trenutku bili na istom mestu. Pričao sam sa nekoliko top ženskih igračica, recimo sa Serenom i njenim mužem. Oni podržavaju inicijative poput ovih. Krećemo se u svim pravcima i ovo jeste putovanje. Nemate sve odgovore i savršeno postavljeno, učimo od bivših igrača, ali i sadašnjih. Pričali smo sa puno mladih igrača, kako bi sve digli na viši nivo. Jako je važno da Vasek i ja nismo pioniri u ovome, ova ideja traje više od 20 godina, različite generacije su želele to da urade, a Vasek i ja smo istupili i krenuli u tom smeru. Dnevno se sve menja, sve više igrača nam traži informacije. ATP igrači nemaju uvek sve informacije, ali ako ova organizacija uspe da im dodeli te informacije i edukuje ih, ona je već uspešna. Imamo mnogo veće ambicije, ali mi svi sarađujemo, radimo zajedno, kao što to čine u američkim sportovima kao što je u košarci, bejzbolu ili NHL", istakao je Đoković.
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 24.06.2021
Novakova organizacija – „najveća pretnja“?!
Novak je napravio i paralelu sa ATP i PTPA.
„Razlika je u tome što je 1972. godine ATP bio osnovan kao unija igrača, a PTPA je sada asocijacija igrača koja nije profitabilna, osnovana u Kanadi. Tu postoji razlika. Da, postoji partnerstvo 50:50 između ATP i igrača. To partnerstvo je u 1990. godini, kada je osnovano, izgledalo potpuno drugačije nego sada. ATP medija poseduje 90 odsto svih Mastersa. Postoji mnogo primera kako u teniskom ekosistemu to funkcioniše. Mi kao učesnici koji su deo njega možemo da utičemo na promene. Sistem je napravljen tako da je nemoguće drugačije napraviti promene, od povećanja cena, što je uvek vruća tema, do toga da je pitanje koliko igrači zapravo mogu da naprave razliku. Igrači nisu predstavljeni na način na koji bi trebalo da budu“, rekao je Đoković.
Najbolji teniser sveta je bio upitan i zašto se bavi ovom temom.
„Shvatio sam mnogo puta u poslednjih godina da je veliki nivo energije potreban za moj tenis. Iz šire perspektive, ne žalim što sam ovde sa vama i što sam u PTPA sa Vasekom. Ne žalim, jer znam da to radim iz dubine srca i kao top igrač osećam odgovornost. Nas dvojica ne brinemo o našoj egzistenciji, blagosloveni smo, ali slabo rangirani igrači bi mogli da profitiraju više i da više žive od tenisa. Pokušao sam da budem deo saveta igrača da dam svoj doprinos, ali sam udarao u zid. Pravili smo male korake napred i više koraka unazad i shvatio sam da je bilo frustrirajuće. To je najveći razlog što smo Vasek i ja želeli to da uradimo izvan 'te kutije'. To je možda razlog zašto dosadašnje generacije nisu uspele da se izbore za svoje pravo. Teško nam je da napravimo ovaj korak i preuzmemo odgovornost i budemo u potpunosti aktivni u ovome. Ali drago mi je što sa ove pozicije na listi moj glas se mnogo dalje čuje i trudim se da taj glas iskoristim. Osećam da entuzijazam i podrška ostalih igrača i pokušavamo da tu energiju prenesemo na ovaj rad. Lično sam bio u različitim 'cipelama' i situacijama, kao organizator turnira, član saveta igrača, iz ratom zahvaćene države. Osećam tačno kako se se osećaju slabije rangirani igrači. Ovo je nasleđe i moramo da iniciramo nešto. Imamo veliku priliku i ne želimo da je propustimo, da izgradimo nešto novo za buduće generacije. Osećamo da će nešto veliko izaći iz ovoga“, istakao je Đoković.
 
 
 
 
 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala