Norveška prvi put u istoriji „ispalila metak“ ka Kini i ― ćorak

© Sputnik / Vladimir Rodionov / Uđi u bazu fotografijaOslo, prestonica Norveške
Oslo, prestonica Norveške - Sputnik Srbija, 1920, 21.06.2021
Pratite nas
Norveška bezbednosna policijska služba (PST) prvi put u istoriji je identifikovala Kinu kao odgovornu za hakerski napad protiv svojih državnih institucija. Međutim, nema dovoljno dokaza za pokretanje sudskog procesa.
Reč je o naprednom hakerskom napadu koji se dogodio još 2018. godine i koji je zahvatio više administrativnih kancelarija širom Norveške, nakon kojeg je pokrenuta istraga s ciljem otkrivanja špijunaže kojoj je bio cilj da ukrade državne tajne, uključujući i planove nacionalne odbrane i stanja pripravnosti, javila je norveška televizija NRK. 
Kina zastava - Sputnik Srbija, 1920, 15.06.2021
Združeni tehnološki udar Amerike i Evrope na Kinu, pišu se nova pravila
Tada je ukradeno ukupno 1,3 GB podataka, uključujući korisnička imena i lozinke zaposlenih, ali je i dalje nejasno koliko je tim napadom zapravo kompromitovana nacionalna bezbednost Norveške.
Šefica protiv-obaveštajne jedinice u PST Hane Blomberg ističe da istraga jasno upućuje prema APT31 grupi, koju je opisala kao grupu povezanu s kineskim državnim aparatom i obaveštajnim službama.
Ta grupa je poznata i pod drugim imenima, poput “Zirconium”, “Bronze Vinewood” i “Judgment Panda”.
NRK je izvestila da je APT31 poznata po hakerskim napadima i u Finskoj i SAD, gde su ciljevi napada bili zaposleni u predsedničkoj predizbornoj kampanji američkog predsednika Džoa Bajdena. 
Norveški stručnjaci ističu da je Kina prvi put identifikovana kao odgovorna za hakerski napad u Norveškoj, od norveških vlasti.
Ambasada Kine u Norveškoj odbacila je optužbe
Lideri G7 poziraju za grupnu fotografiju u Kornvalu - Sputnik Srbija, 1920, 14.06.2021
Najsnažniji napad na Kinu u poslednjim decenijama: Atak u svakoj tački — Peking uzvraća
“Kina nikad nije učestvovala ili podržala bilo koga u sajber napadima i uvek je čvrstvo bila protiv toga i vodila istrage protiv takvog ponašanja. Snažno se protivimo neutemeljenim navodima protiv Kine”, ističe se u reakciji kineske ambasade. “Kineski tehnološki razvoj ne zasniva se na krađi i pljački, već je to rezultat našeg teškog rada”, dodaju iz Ambasade.
Ipak, uprkos otkrivenim podacima, slučaj će biti zatvoren, jer kako su iz PST-a priznali, nemaju dovoljno dokaza da pokrenu postupak pred sudom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala