Rusija: Vakcinacija trudnica počinje sledeće nedelje, biće zaštićena i novorođenčad

© Wikipedia / PixabayTrudnica
Trudnica - Sputnik Srbija, 1920, 20.06.2021
Pratite nas
Vakcinacija trudnica protiv virusa korona počinje sledeće nedelje u Rusiji, a vakcina će štititi i novorođenčad jer će dete dobiti majčina antitela tokom dojenja, izjavio je direktor Nacionalnog istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamaleja“ Aleksandar Gincburg.
„Kako shvatamo, vakcinacija ne štiti samo trudnice, već će štiti i novorođenčad usled dojenja“, objasnio je on za televiziju „Rusija 1“.
On je takođe rekao da bi vakcinacija trudnica mogla da bude dozvoljena već sledeće nedelje.
Početak proizvodnje Sputnjika Ve na Torlaku - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Tvorac "Sputnjika Ve": Vakcina ne utiče na plodnost ljudi
„Mislim da će  trudnice već bukvalno sledeće nedelje zvanično moći da se vakcinišu. To pitanje je rešeno“, izjavio je on, dodajući da je to omogućeno zahvaljujući naporima ruskog Ministarstva zdravlja.
Kako je rekao, vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) štiti od svih do sada poznatih sojeva kovida 19.
„Antitela koja se dobijaju kada se primeni 'Sputnjik Ve' štite od svih do danas poznatih sojeva, počev od britanskog, sve do, naravno, 'delta' soja, odnosno indijskog“, objasnio je jedan od tvoraca ruske vackine.

Indijski soj

Govoreći o indijskom soju, Gincburg je rekao da je on gori od kineskog i da skraćuje vreme prelaska sa blagog oblika na teški, kao i vreme za formiranje sopstvenih antitela na virus korona.
„To je slika koju, po svemu sudeći, daje indijski soj. On je agresivniji. Deluje mnogo brže u poređenju sa kineskim sojem. Indijski soj je gori“, smatra direktor „Gamaleja“.
Proizvodnja vakcine protiv korone u farmaceutskoj kompaniji Binnofarm - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Uskoro dopunska doza „Sputnjik Ve“ za indijski soj
S tim u vezi, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin izjavio je da oni koji su se davno vakcinisali protiv korone mogu da budu podložni njenoj mutaciji – novom „delta“ soju. Kako kaže, u ruskoj prestonici su registrovani ponovni slučajevi obolevanja, čak i nakon vakcinacije.
„Već imamo posla sa novim sojem, sa novom mutacijom indijskog soja, takozvanom 'deltom' koja je agresivnija i teža. Drugim rečima, ona može brže da zarazi, brže prodire u telo. Kako bi se osoba zaštitila od indijskog soja, nivo imuniteta mora da bude dvostruko veći u poređenju sa 'kineskim'. Zato vidimo i ponovna obolevanja među onima koji su se vakcinisali“, objasnio je gradonačelnik.
Vakcina „Sputnjik Ve“ koju proizvodi Naučno-istraživački institut „Gamaleja“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije dobila je 11. avgusta potvrdu o registraciji od Ministarstva zdravlja Rusije, postavši tako prva registrovana vakcina protiv virusa korona na svetu.
Efikasnost vakcine iznosi 97,6 odsto na osnovu analize podataka o 3,8 miliona vakcinisanih državljana Rusije, što je više od podataka koje je prethodno objavio medicinski časopis „Lanset“ (91,6 odsto).
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala