Patrole i incidenti u Jadru zbog istraživanja litijuma: Oglasio se Rio Tinto /video/

© Foto : Facebook/Podrinjski antikorupcijski tim/PrintscreenMeštani Jadra blokirali put predstavnicima kompanije Rio Tinto
Meštani Jadra blokirali put predstavnicima kompanije Rio Tinto - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Pratite nasTelegramOdyssey
Kompanija Rio Tinto saopštila je večeras da se poslednja u nizu lažnih optužbi koje se tiču njenog poslovanja odnosi na privatno obezbeđenje koje „patrolira" javnim putevima u dolini Jadra. Saopštenje je usledilo posle incidenata između radnika koji rade za tu kompaniju i meštana koji se protive istraživanju i otvaranju rudnika litijuma u ovom kraju.
„Obezbeđenje koje se pominje je angažovano da sprovodi aktivnosti u potpunosti u skladu sa Zakonom o privatnom obezbeđenju koji predviđa kako način obezbeđenja privatne imovine tako i kretanje u određeno vreme između više međusobno razdvojenih mesta/objekata (patroliranje)“, navodi se u saopštenju kompanije, prenosi Tanjug.
Kako se dodaje, kretanje ograničenim (malim) brzinama je zahtev kompanije Rio Tinto kako se ne bi uznemiravali meštani i kako bi se očuvali ionako već dotrajali ili neasfaltirani seoski putevi.
Kompanija podseća da već 20 godina posluje u Srbiji, poštujući sve njene propise.
„Protiv Rio Tinta i projekta Jadar mesecima se vodi bespoštedna kampanja zasnovana na konstantnom ponavljanju dezinformacija i najgorih scenarija koji nisu utemeljeni na činjenicama, već su proizvod proizvoljne interpretacije njihovih autora. Rezultat te kampanje je i jučerašnji napad na zaposlene Rio Tinta i partnerskih kompanija koji rade na projektu Jadar“, naveli su iz kompanije.
​Oni ukazuju da kompanija Rio Tinto vrši dobrovoljni otkup zemljišta i objekata.
„Dobrovoljno podrazumeva da meštani koji žele da prodaju imovinu sami zatraže procenu, pa tek nakon toga dobijaju ponudu. Do početka juna ove godine prihvaćeno je 60 ponuda za otkup kuća u dolini Jadra. Nakon primopredaje tih objekata kompanija obezbeđuje objekte u svom vlasništvu, na šta ima zakonsko i svako drugo pravo“, navodi se u saopštenju.
​Navode da u jučerašnjim „napadima“ nijedan meštanin doline Jadra koji se protivi projektu nije bio povređen, niti je bilo kome od meštana bila potrebna medicinska pomoć.
„Za razliku od toga, zaposleni koji rade na projektu Jadar bili su pregledani zbog nanetih povreda u Urgentnom centru u Loznici, gde im je ukazana pomoć“, navodi kompanija.
Protest Lozničana protiv rudnika pokretanja rudnika litijuma - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2020
Lozničani ne daju plodnu zemlju strancima za rudnik /video/
Udruženja građana podrinjski anti-korupcijski Tim (PAKT), „Ne damo Jadar“ i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini zatražili su od kompanije Rio Tinto da hitno povuče obezbeđenje koje patrolira seoskim putevima u dolini Jadra, kako bi se sprečilo dalje širenje sukoba.
Ove organizacije su, nakon jučerašnjih incidenata, u kojima je jedan zaposleni u partnerskoj firmi Rio Tinta fizički napadnut, ocenile da su patrole obezbeđenja koje je angažovala rudarska kompanija „protivzakonite“.
Meštani i organizacije su apelovali na kompaniju da „prestane sa zastrašivanjem naroda, pretnjama, ucenama“, a na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović da se što pre oglase i „objasne narodu na osnovu kojih obećanja Rio Tinto na terenu faktički uvodi podizvođače u posao, iako javnost još nije videla niti jednu Studiju procene uticaja na životnu sredinu“.
Prema navodima udruženja građana, obezbeđenje koje je kompanija Rio Tinto angažovala se kroz dolinu Jadra vozi džipovima tokom celog dana „upadljivo malim brzinama od deset do 15 kilometara na čas, što dodatno uliva zebnju i strah meštanima“.
„Upravo juče, situacija je kulminirala kada su dva pripadnika obezbeđenja prvo smatrala da meštanin koji im je kolima na seoskom putu došao u susret treba da se pomeri, a pošto je ovaj to odbio, pokušali i fizički da se obračunaju sa njim. Udruženja će i dalje sve problematične situacije prijavljivati nadležnim organima Srbije, ali ukoliko ne bude razuma i adekvatne reakcije, građani će biti primorani da sami organizuju zaštitu svoje imovine i svojih života“, dodaje se u saopštenju.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala