Bela kuća o budućim rusko-američkim odnosima: Priča nije završena – tek počinje

© REUTERS / CHERISS MAYBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
Pratite nas
Bela kuća smatra da je sastanak predsednika Rusije i SAD, Vladimira Putina i Džoa Bajdena u Ženevi omogućio da se otvori put ka mogućem poboljšanju odnosa Moskve i Vašingtona, ali upozorava da uspeh u tome nije zagarantovan, izjavio je pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan.
„Smatramo da je jučerašnji samit u Ženevi bio produktivan i efikasan u pogledu trasiranja puta ka napretku u rešavanju nekih od teških pitanja i jasnom nizu narednih poteza na kojima bi trebalo da rade naše dve zemlje. Međutim, ovo nipošto nije kraj priče, to je tek njen početak“, izjavio je predstavnik Bele kuće.
S tim u vezi, dodao je da će se u narednih šest meseci biti jasno kako će se ta priča završiti, kako je i Bajden ranije rekao.
Vladimir Putin i Džo Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 17.06.2021
U kom pravcu idu odnosi Rusije i Amerike posle Ženeve
Prema njegovim rečima, Vašington namerava da prati efikasnost primene dogovora postignutih u Ženevi najviše u četiri oblasti.
To su: sajber-bezbednost, dijalog o strateškoj stabilnosti, regionalna pitanja poput Avganistana, Sirije i Irana, praktični koraci usmereni na normalizaciju uslova rada diplomatskih predstavništva Rusije i SAD.
„To su neka od područja u kojima možemo da utvrdimo da li napredujemo ili ne“, objasnio je Salivan.
Bajden je tokom prve prekookeanske turneje izrazio negodovanje ruskom kolegi u domenu brojnih pitanja, vezanih za ljudska prama, rekao je Salivan.
„To se tiče i nepravednog hapšenja Alekseja Navaljnog, pokušaja onemogućavanja rada 'Radija Sloboda', kao i detaljnih javnih Bajdenovih izjava o ljudskim pravima i demokratiji“, precizirao je on.

Sajber-prostor: Rusiji postavljene „jasne granice“

Vašington smatra da su Rusiji postavljene „jasne granice“ za akcije koje SAD smatraju neprihvatljivim u sajber-prostoru, izjavio je pomoćnik američkog predsednika.
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Bajden: Moja agenda nije protiv Rusije, ona je za američki narod /video/
„Smatramo da smo završili to putovanje zajedničkom strategijom sa našim saveznicima i jasno definisali Rusiji granice i svoje mogućnosti u slučaju da ne preduzmu mere protiv kriminalaca koje izvode napade u sajber-prostoru na objekte naše izuzetno važne infrastrukture“, rekao je on na specijalnom telefonskom brifingu posevećnom rezultatima Bajdenove evropske turneje.
Bajden je, podsećanja radi, nakon sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u sredu izjavio da je američka strana predala Moskvi spisak od 16 organizacija na koje su bili izvedeni sajber-napadi, a koje Vašington smatra nedopustivim.

Normalizovati uslove rada ambasada

Istovremeno, Bajdenov pomoćnik je rekao da se SAD i Rusija slažu oko toga da uslovi rada ambasada dveju zemalja moraju da se normalizuju.
„Predsednici SAD i Rusije dogovorili su se da vrate svoje ambasadore u prestonice. To je napor koji je za cilj ima da se diplomatska saradnja dovede u odgovarajuće stanje“, objasnio je on.
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Moskva: Ruski ambasador će se vratiti u Vašington do kraja meseca
Što se tiče zapošljavanja lokalnog osoblja u Rusiji, predsednici su razgovarali o tome, kaže Salivan. Prema njegovim rečima, Bajden je rekao da obema stranama trebaju ambasade u glavnim gradovima koje efikasno funkcionišu, kako bi se gradili rusko-američki odnosi.
„Predsednik Putin je rekao da će preduzeti mere kako bi u našoj ambasadi bilo dovoljno zaposlenih“, dodao je.

Sirija, sistemi S-400

Istovremeno, Salivan je izjavio da Amerika prema rezultatima sastanka dvojice lidera vidi potencijal saradnje sa Rusijom u pogledu Sirije, pre svega humanitarnih koridora.
Osvrnuo se i na sporne ruske protivavionske raketne sisteme S-400 „Trijumf“ koje Ankara kupuje od Moskve, rekvaši da se Bajden i njegov turski kolega Redžep Tajip Erdogan tokom nedavnih pregovora nisu postigli dogovor po tom pitanju. Kako kaže, dogovorili su se da nastave konsultacije o tome.
Salivan je dodao da administracija SAD smatra neobično produktivnom i sadržajnom seriju sastanaka koje je Bajden održao na najvišem nivou.
Kako je rekao, „glavni rezultat je to što se Džo Bajden samouvereno i profesionalno pokazao kao lider slobodnog sveta“.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala