Bajden: Moja agenda nije protiv Rusije, ona je za američki narod /video/

© AP Photo / Patrick SemanskyDžozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi
Džozef Bajden na konferenciji za štampu u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden izjavio je na pres konferenciji posle sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi da njegova agenda nije protiv Rusije, već je za američki narod.
Bajden je na početku konferencije rekao ovo je bio dug dan za sve nas.
"Upravo sam završio poslednji sastanak na ovom putovanju. Puno se prašine podiglo oko ovog sastanka. Ne postoji bolji način za dijalog osim licem u lice",  rekao je Bajden.
"Rekao sam predsedniku Putinu da moja agenda nije protiv Rusije ili bilo koga drugog. Ona je za američki narod", naglasio je Bajden, dodajući da je njegov fokus borba protiv korone, obnova američke ekonomije i jačanju veza sa saveznicima.
„Takođe sam mu rekao da nijedan predsednik Sjedinjenih Država ne može da održi poverenje američkog naroda ako se ne izjasni za odbranu demokratskih vrednosti.
On je dodao da Putin i on dele zajedničku odgovornost oko uspostavljanja stabilnih odnosa.

O ljudskim pravima

Bajden je naglasio da će nastaviti da insistira na poštovanju ljudskih prava, što je bila i jedna od glavnih tema samita.
Američki predsednik je rekao da u slučaju smrti blogera Alekseja Navaljnog posledice po Rusiju bile bi „katastrofalne“.
„Bio sam jasan da će posledice po Rusiju biti katstrofalne u slučaju da se to desi. “, rekao je on.

Rusija ne sme da diktira svetu

Bajden je na konferenciji za novinare rekao i da je Putinu preneo da Rusija ne sme da diktira celom svetu.
„Oni ne mogu da diktiraju šta se dešava u svetu. Postoje i druge zemlje, SAD su jedne od takvih zemalja“, rekao je on.
Naveo je i da Rusija pokušava da ostane relevantna u svetu uprkos tome što se nalazi u veoma složenoj situaciji.
„Rusija je u komplikovanoj situaciji, pritiskaju ih Kinezi. Oni očajnički pokušavaju da ostanu svetska država“, dodao je.

O Ukrajini i Hladnom ratu

Bajden je naveo da se dogovorio sa Putinom o nastavku diplomatije o Ukrajini u vezi sa sporazumima iz Minska. Rekao je da „nije da se Putin ne slaže sa onim što se dogodilo“, već „ima drugačiju perspektivu o tome šta treba učiniti“.
Dodao je da ne misli da Putin želi hladni rat.
„Hladni rat nije u interesima niti Ruske Federacije niti SAD, Putin ovo razume“, naveo je američki predsednik.

O sajber bezbednosti

Bajden je rekao da je Putinu jasno stavio do znanja da Amerika ima značaj sajber potencijal, kao i da će Vašington odgovoriti u slučaju da Moskva prekrši „osnovne norme“.
„On zna kakav je to potencijal u pitanju i ukoliko on prekrši te norme, odgovorićemo, i on to zna. Odgovorićemo sajber merama“, rekao je američki predsednik.
Bajden je kazao i da je Putinu dao spisak od 16 organizacija koje predstavljaju „kritičnu infrastrukturu“.
„Dosta smo vremena proveli razgovarajući o sajber prostoru i bezbednosti. Govorio sam da bi deo naše infrastrukture koja je od kritične važnosti trebalo da bude izuzeta od bilo kakvih napada. Dao sam mu spisak od 16 organizacija koje su od kritične važnosti za nas“, naglasio je.

O Siriji, Iranu, Belorusiji

Ostale teme razgovora bile su Sirija, Iran, Belorusija i napori da se spreči ponovno oživljavanje terorističkih militanata u Avganistanu dok američke trupe nastavljaju povlačenje, što bi trebalo da se završi na 20. godišnjicu napada 11. septembra.
Opisujući sastanak, američki predsednik je ukazao da je „uradio ono zbog čega je došao“, napominjući da je sastanak održan u „pozitivnom“ duhu.
„Nije preduzeta nikakva oštra akcija“, podsetio je.
„Tamo gde se nismo složili, gde se ja nisam složio, ostalo je tako kako jeste. Gde se on nije složio, ostalo je tako. Ali to nije učinjeno u atmosferi preuveličavanja."
Inače, nijedan ruski medij nije pozvan na Bajdenovu konferenciju za štampu, dok su za konferenciju ruskog predsednika Vladimira Putina bili pozvani brojni američki mediji.
TELEGRAMMMM "{$url}"
Šta je ruski predsednik govorio nakon ovog istorijskog sastanka pogledajte OVDE
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala