Moskva: Ruski ambasador će se vratiti u Vašington do kraja meseca

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 16.06.2021
Pratite nas
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov će se vratiti u Vašington do kraja ovog meseca, izjavio je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Sergej Rjabkov.
„Uskoro, Uskoro! Anatolij Ivanovič sedi na koferima sve vreme jer je naređenje da bude spreman za povratak stiglo direktno od predsednika. Mislim da će se on do kraja meseca definitivno vratiti u Vašington“, rekao je Rjabkov.
Sa svoje strane, Antonov izjavio je da je spreman da se u bliskoj budućnosti vrati na posao u Vašington.
Kako je rekao, za sada nema konkretnog datuma njegovog povratka i da je to „čisto tehničko pitanje koje će se rešiti“.

Antonov: Počećemo da „raščišćavamo“ nakupljene probleme

Govoreći o svom povratku u Vašington i predstojećim zadacima, Antonov je izjavio da će ambasadori početi da „raščišćavaju“ nakupljene probleme.
Kako je rekao, na rusko-američkom samitu je reči bilo o čitavom spektru tema neophodnih za ponovno uspostavljanje odnosa, a rad na tome će biti nastavljen.
„Moramo mnogo toga da uradimo, da razmislimo kakav treba da bude naš program, kako treba da radimo. I počećemo da 'raščišćavamo'. Makar ja želim da verujem u to“, izjavio je ambasador.
Na pitanje da li će se normalizovati rad ambasada, Antonov je rekao da je neophodno sačekati i videti kakvi će biti potezi američke strane. Istovremeno, dodao je da je ruska strana spremna na to.
Nakon pregovora sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je postignut dogovor o vraćanju ambasadora Rusije i SAD, Anatolija Antonova i Džona Salivana.
Američka TV stanica Si-En-En je prethodno objavila da se administracija SAD nada da će se ambasadori SAD i Rusije vratiti u svoje diplomatske misije po završetku samita lidera dve zemlje.
Podsetimo, Amerika je 15. aprila uvela nove sankcije Rusiji i to protiv 32 fizička lica i organizacije, a pored toga 10 ruskih diplomata proglašeno je za persone non grata. Nakon toga ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov se vratio u Moskvu na konsultacije.
Rusija je kao odgovor na američke sankcije donela svoje mere – 10 američkih diplomata je proglašeno nepoželjnim osobama, dok je Salivanu posavetovano da ode u Ameriku na konsultacije.
Ruski ambasador je otišao iz Vašingtona pre dva meseca, dok je njegov američki kolega u Vašingtonu mesec dana.
Pročitajte još:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala